Ivanjek o prizemljenim helikopterima: Došli su s remonta i postoji period uhodavanja do operativne upotrebe. Imamo veliki problem s borbenim avionima

screenshot/HRT

General Michael Križanac, u srijedu u večernjim satima zapovjedio je prizemljenje deset helikoptera MI-171Sh koji su nedavno vraćeni s remonta iz Rusije. Odluka o prizemljenju transportnih helikoptera donesena je nekoliko dana nakon što je Ministarstvo obrane demantiralo medijske natpise, kako su Rusi obavili loš remont.

No prema neslužbenim informacijama, razlog prizemljivanja helikoptera su učestali kvarovi, te kako su ti kvarovi uzrokovani pogreškama učinjenim tijekom remonta. Jesu li ovakvi helikopteri danas već zastarjeli, te koliko je hrvatska vojska svojom opremom usklađena sa standardima NATO-a, za portal Otvoreno komentira nezavisni vojni analitičar Jan Ivanjek.

Postoji period uhodavanja u operativnu upotrebu

“Što se tiče prizemljenih helikoptera MI-171Sh, na četiri od njih su problemi otklonjeni i oni su vraćeni u upotrebu, a na petom će se vjerojatno danas problem otkloniti. Tu je više stvar toga što su helikopteri došli sa samog remonta i što postoji period uhodavanja u operativnu upotrebu, zato postoji sam garantni period, kako bi se upravo takvi problemi rješavali. Svaka letjelica koja se vrati s remonta prolazi taj period u kojemu treba više pažnje, više održavanja i kada se uočavaju takve manjkavosti, jer su prošli proces potpunog rastavljanja i zamjene dijelova. Isto se događa i s potpuno novim letjelicama,” komentira Ivanjek. 



Vojni analitičar kaže kako su helikopteri MI-171Sh od 2007. godine u sastavu HRZ-a te kako da se radi o relativno novim letjelicama.

“Tu o nekakvoj zastarjelosti se ne može govoriti. S ovim remontom tim helikopterima je produžen ciklus na još deset godina”, rekao je.

Najkritičnije je borbeno zrakoplovstvo

Ivanjek upozorava kako s druge strane imamo veliki problem s borbenim avionima gdje se apsolutno moraju nabaviti nove letjelice, budući da su MIG-ovi u svakom smislu zastarjeli i oni su najveći problem hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Nabavljaju se četiri nova Black Hawka helikoptera, Kiowa Warriori su u upotrebi već par godina, iako su nakon nedavne tragedije prizemljeni, tako da što se tiče usklađenosti sa zapadnom tehnologijom i s tranzicijom na modernije sustave, najkritičnije je upravo borbeno zrakoplovstvo i to će morati riješiti u najkraćem mogućem roku”, komentirao je Jan Ivanjek za portal Otvoreno.

Komentari