Ivanjek: Hrvatska vojska i njene potrebe mogu i moraju biti ključni motor reindustrializacije naše domovine u postpandemijskom svijetu

screenshot/HRT

Odgoda postupka nabave višenamjenskih borbenih aviona zbog globalne pandemije, koja nas je dakako uzdrmala, ipak će se nastaviti u budućnosti, napisao je neovisni vojni analitičar Jan Ivanjek na društvenim mrežama.

“Umjesto u svibnju, novi rok za slanje ponuda za VBA je rujan, kada bi napokon trebale pristići ponude, te se nadam da će se postupak odabira tada nastaviti i ubrzati, da bi se odluka ipak donijela do kraja godine”, piše Ivanjek.

Dodaje kako će uštede nužne zbog pandemije smanjiti će vojni proračun na 4.9 milijardi kuna, što će utjecati na znatno smanjenje obučnih aktivnosti i vježbi.

“Srećom, na vojnicima i njihovim pravima neće se štedjeti”, piše Ivanjek.



Napominje kako će se neki kaptialni projekti se nastaviti, poput opremanja 8 Patria s UT30MK2CRO 30mm oružnim stanicama, i nabave Black Hawkova.

Posebno je važno da isto vrijedi i za izgradnju OOB-ova i remont raketnih topovnjača za Hrvatsku ratnu mornaricu, jer tu su u pitanju naša brodogradilišta i radna mjesta, te će ih realizacija ovih projekata držati zaposlenima, piše Ivanjek.

“Jasno je da će u postpandemijskom svijetu sve države gledati kako vratiti svoju proizvodnju unutar svojih granica. Isto mora učini Hrvatska, koja više nikada ne smije u ovolikoj mjeri ovisiti o turizmu, a Hrvatska vojska i njene potrebe mogu i moraju biti ključni motor reindustrializacije naše domovine”, zaključuje Jan Ivanjek na svom Facebook profilu.

Komentari