Ivana Pavić Šimetin: Iako je epidemiološka situacija zasad dobra, moglo bi se reći da smo na početku četvrtog vala koronavirusa

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako je hrvatsko priobalje u narančastom, većina kontinentalnog dijela je u zelenom pa se stoga može reći da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj zasad povoljna. No, treba se pridržavati mjera i cijepiti se, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za N1.

“Ako gledamo brojke, predviđanja su da bismo još neko vrijeme mogli ostati u narančastom, ali nažalost imamo porast broja novozaraženih. Vidi se po podacima za četvrtak, petak i subotu da imamo više od 300 novooboljelih. Blagi je uzlazni trend, no manji u odnosu na druge zemlje”, rekla je.

Na upit o tome jesmo li na početku četvrtog vala koronavirusa, Ivana Pavić Šimetin je odgovorila kako bi se “moglo reći da smo na početku četvrtog vala, koji će imati svoju dinamiku, jedan uzlazni trend, pa smanjenje kad se postrože mjere ili kad se cijepi više ljudi”.

Dodala je kako je teško pretpostaviti hoćemo li i u četvrtom valu imati više tisuća zaraženih dnevno.



Osvrnula se i na pooštravanje epidemioloških mjera te naglasila da “ako brojke budu rasle, trebat će razmišljati o tome što učiniti da se rast novozaraženih ublaži”.

Pooštravanje mjera možda bi, prema njezinim riječima, trebalo razmišljati u smjeru korištenja digitalne covid potvrde. Pritom je istaknula da bi se ta potvrda trebala predočiti u trgovačkim centrima.

“Naravno da nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito i svatko može imati nuspojave, koje su uglavnom blage i prolazne, i to nije razlog da se građani ne cijepe”, zaključila je Ivana Pavić Šimetin za N1 pozivajući još jednom građane na cijepljenje.

Komentari