Ivan Škaričić rapisao natječaj za još 20 radnika, a lani je ova ustanova završila godinu s 2,5 milijuna kuna minusa

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe “Split” Ivan Škaričić raspisao je natječaj za prijem novih 20 radnika koji mu trebaju za normalno funkcioniranje objekata na Zenti i u Vukovarskoj ulici, ali i za dislocirani odjel u Starom Gradu na Hvaru.

Traže se djelatnici na neodređeno vrijeme, preciznije po 10 medicinskih sestara i njegovateljica. Za brigu o korisnicima u Splitu potrebno je pet medicinara, a još toliko i za odlazak na škoj, gdje će im biti osiguran i smještaj.

Evo koji su uvjeti

Traženi uvjeti su završeno srednjoškolsko obrazovanje za smjer medicinska sestra ili tehničar, kao i potvrda o sposobnosti za samostalan rad, uz pokusni angažman od dva mjeseca. Isti broj njegovateljica, njih 10, od kojih će tri raditi u domu u Starom Gradu, traži županijska institucija kojoj je na čelnu nekadašnji HDZ-ov omiški gradonačelnik Škaričić.

Kandidati za ta radna mjesta moraju imati završeno osnovnoškolsko obrazovanje i tečaj za njegu, kao i tri mjeseca iskustva. Stalni posao mogu očekivati nakon jednomjesečnog probnog rada.



Hoće li biti i zainteresiranih za tražene poslove treba tek vidjeti, jer iako svi govorimo o dodatnom skoku broja nezaposlenih, želji za radom u javnim ustanovama, a Dom za starije i nemoćne je županijska institucija pa time ima i “zacementiran” posao i plaću s pripadajućim dodacima, jagme za sličnim radnim mjestima baš i nema. Premda je stanovništvo u prosjeku sve starije, a time je nužno osigurati i više mjesta u staračkim domovima, kao i stručnog osoblja koje će se brinuti o korisnicima, odaziv na natječaje za zapošljavanje u pravilu je – loš!

Škaričić dom za umirovljenike doveo u minus

Iako nemaju dovoljno stručnog osoblja za brigu o korisnicima, spomenuta regionalna ustanova, osim manjka medicinskih sestara i njegovateljica, muku muči i s osiguranjem novca za njihove plaće. Doduše, taj manjak uvijek “pokrije” Županija kao osnivač Doma, odnosno porezni obveznici, ali upravo povećanje koeficijenta osobnih dohodaka radnika bilo je službeno opravdanje za novi “minus” od 2,5 milijuna kuna kojim je okončana poslovna 2019. godina.

Inače, tijekom minule godine, ukupan bruto iznos za zaposleničke “bušte” iznosio je 27,02 milijuna kuna. Prema gruboj računici, u slučaju angažmana svih traženih 20 dodatnih djelatnika, taj bi se iznos mogao povećati za oko 1,7 milijuna kuna godišnje!, piše Slobodna Dalmacija. 

Šef splitskog Doma za starije bilježi dva i pol milijuna kuna minusa. Ali nema veze sve će to narod platit

Komentari