Ivan Sinčić najavio kaznenu prijavu protiv Milana Bandića i Petra Pripuza

Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić rekao je u petak o imenovanju novog ministra zdravstva Vilija Beroša da “nakon Kujundžića dolazi Kujundžić” jer smatra da je kao njegov pomoćnik znao sve o “nefunkcionalnosti sustava, demontaži HZZO-a, listi čekanja i incidentima”.

“Sada bi takva osoba kao nešto trebala promijeniti. Mi u to jednostavno ne vjerujemo, zdravstevna politika je zapravo demontaža zdravstvenog sustava i nažalost će se nastaviti”, izjavio je Sinčić novinarima u Hrvatskome saboru.

Dodao je kako bi želio pitati ministra Beroša što misli o smjeni ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, podupire li je i što misli o koaliciji zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koja ga, kako je rekao, protupravno pravnim nasiljem želi smijeniti.

Najavio kaznenu prijavu protiv Bandića i Pripuza

Sinčić je najavio podizanje kaznene prijave protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika uprave CIOS-a Petra Pripuza zbog kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom i protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine. Pritom je citirao članak zakona u kojem stoji da “tko protivno propisima odbacuje, odlaže, sakuplja, skladišti, obrađuje, uvozi, izvozi, prevozi otpad, s njime gospodari ili postupa na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja, vode ili mora, ugroziti na širem području životinje, bilje ili ugroziti zdravlje i živote ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.



Podsjetio je da su nakon požara na Jakuševcu upozorili kako se sumnja da se nije postupalo u skladu s direktivama Europske unije koje su propisale zaštitu zraka i ugrađene su u hrvatske zakone o zaštiti zraka.

“Sada smo prilično sigurni u to i zato podnosimo kaznenu prijavu”, poručio je Sinčić. Ustvrdio je da je neadekvatno skladištenje otpada i da nema uređaja kojima bi se adekvatno mjerilo zagađenje zraka kako je propisala Direktiva, a ni sustav upozorenja nije primjeren pa je zakazao i građani nisu bili informirani.

“To je peti požar u posljednjih nekoliko godina i najgore je da je stanje nepromijenjeno i ništa se u organizaciji i infrastrukturi nije promijenilo i možemo očekivati buduće požare i zagađenje zraka”, upozorio je Sinčić. Dodao je da upravo zato podižu kaznene prijave te očekuju da će Državno odvjetništvo postupiti po zakonu i direktivama kojima je uređeno pitanje zaštite zraka, prenosi N1. 

Komentari