Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa. Sastoji se od pet točaka. Prioritet je da svim građanima u kontejnerskim naseljima i slično osiguramo da zimu provedu u svom domu ili adekvatnom smještaju. Najavio je i otvaranje više stotina gradilišta do kraja ljeta, prenosi HRT.

– Prioritet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju, rekao je Paladina na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pet točaka ubrzanja obnove.

Prva se odnosi na učinkovitiju organizaciju iz dana u dan, a Paladina je najavio jačanje ljudskih kapaciteta u Ministarstvu i Fondu za obnovu.

Govoreći o organizacijskom preustroju Fonda za obnovu, sukladno uočenim potrebama, rekao je:



– Potpuno je jasno da nakon godinu i pol dana od kada je započelo formiranje Fonda, u ovom trenutku nemamo na području grada Zagreba i okolice, na području obnove kojom se bavi Fond, niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, potpuno jasno govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene. Već imamo određene ideje i te organizacijske promjene će biti provedene u narednih mjesec do dva dana najduže – poručio je.

Najavio je i efikasniju i bržu nabavu, kao i regulatorne izmjene.

Ustanovili smo da je važno da informiramo građevinsko tržište o dugoročnom planu nabave i dugoročnim aktivnostima, rekao je Paladina.

Dodao je da će u vrlo kratkom roku pripremiti generičke troškovnike kroz koje će se raspisivati nabavu za okvirne sporazume.

– To znači da umjesto da za 30 objekata raspisujemo 30 nabava, raspisat ćemo jednu, pojasnio je ministar.

Paladina: Do kraja ljeta radovi na svim vrstama obnove

Paladina je najavio da će do kraja ljeta početi radovi na svim vrstama obnove, u idućih godinu dana trebala bi biti završena nekonstrukcijska i početi konstrukcijska obnova nakon potresa.

Do kraja ljeta cilj nam je započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenim potresom, odnosno na području svih županija, istaknuo je Paladina.

Rekao je da će se prioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu, te da je cilj u idućih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove.

– Do kraja ljeta trebali bi započeti radovi na više stotina gradilišta, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća, rekao je ministar.

Cilj je da u idućih godinu dana počne izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova.

– Ovi su ciljevi optimistični, ali istovremeno i realni, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo, poručio je Paladina.

Otvorenje više stotina gradilišta

U procesu obnove smo svi zajedno i obnova je dogovornost svih nas, prije svega moja, dodao je Paladina te naglasio da je obnova prilika svim vlasnicima da uz značajnu operativnu i financijsku pomoć države podignu razinu sigurnosti svojih domova.

Najvažnije točke koje bi trebale dovesti do ubrzanja obnove i dostizanja zadanog broja otvorenih gradilišta odnose se na efikasniju i bržu nabavu uvođenjem generičkih troškovnika i okvirnih sporazuma, provođenje postupaka nabave po cjelinama (blokovska rješenja, primjerice po geografskim cjelinama), reorganizacija rada Fonda za obnovu, centralizacija kontrole i praćenje procesa obnove te uvažavanje poremećaja na građevinskim tržištima fleksibilnijim određivanjem cijena.

– Nabave će biti prilagođene malim i srednjim obrtima, kako bi se aktiviralo cijelu građevinsku industriju, rekao je uz ostalo.

Najavio je i veći poticaj građanima za pokretanje samoobnove uvođenjem naknade operativnog troška, mogućnošću isplatu predujma kao dodatnog poticaja kod konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, isplatom PDV-a kod novčane pomoći koja se isplaćuje prije početka konstrukcijske obnove zgrade te usklađivanjem propisanih maksimalnih cijena roba, usluga i radova u Programu mjera.

Naglasio je da prilagodbe iz plana ubrzanja neće usporiti sve do sada započete procese te da realizacijom predloženih izmjena nitko od građa neće biti zakinut.

Složio se da brzina obrade zahtjeva građana nije zadovoljavajuća jer je obrađeno njih nešto više od 15 posto pa bi sadašnjom dinamikom obrada “trajala predugo”.

– Prije svega organizacijski se moramo unaprijediti i tako postići da barem dva do tri puta brže odrađujemo taj proces, poručio je.

Paladina: Nisam izvlačio imovinu ni iz jedne tvrtke

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak i da u svojim poslovnim aktivnostima nije izvlačio imovinu ni iz jedne tvrtke i da je prve kredite u Podravskoj banci dobio puno prije nego je postao savjetnik u Upravi HPB-a.

Paladina je to rekao na kraju konferencije za novinare, odgovarajući na pitanje je li izvlačio imovinu, odnosno nekretnine IGH kroz otkup potraživanja.

– Nisam nikad ni u jednom trenutku, ni u jednom slučaju, ni u jednoj svojoj poslovnoj aktivnosti izvlačio imovinu niti iz jedne firme, rekao je ministar.

Upitan kako je kao fizička osoba uspio dobiti kredite od 10 milijuna kuna i još 305 tisuća eura za stan u Podravskoj banici i je li to na bilo koji način povezano s njegovom funkcijom savjetnika u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) ustvrdio je kako to nije povezano.

– Nije ni na koji način bilo povezano, ja sam prve kredite u Podravskoj banci dobio puno prije nego sam postao savjetnik Uprave u HPB-u, kazao je Paladina.

 

Komentari