Ivan Paladina i službeno je kandidat za nasljednika Darka Horvata

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Vladajuća koalicija jednoglasno je podržala Ivana Paladinu kao kandidata za novog ministra graditeljstva. On će sutra svoj program predstaviti u Saboru, nakon čega će slijediti i glasanje. Ako bude potvrđen, nasljednik Darka Horvata trebao bi odmah preuzeti iznimno važan resor u Vladi koji se bavi i obnovom nakon potresa…

Ivan Paladina i službeno je kandidat za nasljednika Darka Horvata. Nakon što prijedlog da kandidat za ministra bude Stjepan Čuraj nije dobio zeleno svjetlo kod koalicijskih partnera, danas u redovima vladajuće većine – suglasje.

Sutra će Paladina biti saslušan na zajedničkoj sjednici dvaju saborskih Odbora, zatim će se na plenarnoj sjednici održati glasovanje, nakon čega bi trebao položiti prisegu. A već u poslijepodnevnim satima trebao bi prvi put biti na sjednici Vlade. Istodobno, oporba od kritika – ne odustaje.

– Zezali smo se u Klubu Mosta, prozvali smo ga Vanjuška zbog ovih veza s Rusima, rekao je Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta).



– Ovaj ministar je ucjenjiv od početka. On ne smije postati ministar, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Iz vladajuće većine odgovaraju – Paladina više nema poslovne veze s ruskim poduzetnicima, a zahtjev da izađe iz projekta Kupari, tvrde, podnio je mnogo prije ponude da postane ministar. Uvjereni su i u njegove kvalitete.

– Radio je, tako nam je danas rekao, gotovo 15 godina u nekretninskom biznisu, u graditeljskom biznisu. Dolazi iz privatnog sektora, menadžer je, zna procese, zna upravljati, rekao je Dario Hrebak, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a i Narodne stranke – Reformista.

Predsjedniku Zoranu Milanoviću draže je, kako ističe, na ministarskoj poziciji vidjeti ljude koji su cijeli život u politici.

– Nisam nikada čuo za tog čovjeka, ne znam tko je on, ali vidim da je jako blizak s nekim ruskim oligarsima, rekao je.

– Čovjek ima veliku imovinu, to je s jedne strane uvijek za respekt. Ali je uvijek pitanje kako si je stekao, dodao je Milanović.

– Nema nikakve moguće povezanosti između kandidata za ministra i građana iz Rusije, poručio je pak Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

– Više od četiri godine nije u poslovnom odnosu sa svojim partnerom, dodao je.

Vruća tema i status Aladrovića

U političkoj areni vruća tema je i status ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, kojemu je jučer ukinut imunitet. Predsjednik smatra da je premijer trebao reagirati ranije.

– Odluku je trebao donijeti drugi dan, ne prvi dan jer, ponavljam, on je za to znao ukoliko je za to znala policija i ravnatelj policije. Jer je znao. Točka. Kraj priče, rekao je predsjednik Milanović.

Iz HDZ-a odgovaraju – izvidi su tajni. Ministar Aladrović, pak, smatra da ne predstavlja teret Vladi i poručuje da o ostavci ne razmišlja.

– Mene do sada apsolutno nitko iz DORH-a ili bilo kojeg drugog državnog tijela po tom pitanju nije kontaktirao. Kao što sam ranije govorio, to držim i sada, na sva pitanja ću odgovoriti. Smatram da apsolutno nema nikakve krivnje u onome što se stavlja na teret, rekao je.

O statusu ministra Aladrovića premijer bi, prema najavama iz vladajućih redova, odluku trebao donijeti idućih dana, donosi HRT.

 

Komentari