Ivan Đikić: Sumamed nije rješenje, ali povećanje broja testiranja bi pomoglo

Duje Klarić / CROPIX

To bi bila priča. Europsku uniju je pogodila neviđena epidemija baš za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. A onda se otkrije kako u liječenju pomaže hrvatski antibiotik.

Još uvijek se ne zna je li baš tako. Radi se naravno o sumamedu, kojeg ne promovira samo Donald Trump. Francuzi su objavili znanstvenu studiju, doduše na mini uzorku, i tvrde da sumamed u kombinaciji s lijekovima protiv malarije daje rezultate. Isto su mislili i Kinezi, koji su također tako liječili pacijente. Razmišljaju li o liječenju sumamedom, pitali smo i doktoricu koju zovu Apaurin Hrvatske.

“Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom, nema dokaza, teoretski on ne može djelovati na virus, ali ima svojstvo da može djelovati na imunološki sustav i smiruje tako upalu. Da bi smo išli svakom bolesniku davati sumamed morali bimo imati stuiju i od nekog drugog ili mi moći provoditi da bismo vidjeli da ne može naškoditi”, izjavila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

O sumamedu i o testiranju govori naš cijenjeni znanstvenik, Ivan Đikić.

“Testirajte, testirajte i testirajte… Što više testiranja imamo, više znamo o bolesti, imamo bolje predviđanje onoga što se događa u široj populaciji. Što se događa u Hrvatskoj, zašto Stožer poziva da se testira po njihovim pravilima, ne znam, ali apelirao bih da se testira što više. Na taj način bi se pomoglo i Stožeru, da dobije više potrebnih informacija”, naglašava Đikić i dodaje:

“Ne postoje znanstveni podaci o liječenju sumamedu. Postoji nekoliko studija koja pokazuju bolji učinak, ali radi se o simptomima, ne i infekciji virusom. Nepotrebno je i zbunjujuće za javnost govoriti da sumamed pomaže u liječenju. Ne treba se igrati s lijekovima, to treba prepustiti stručnjacima u bolnicama. Znanstvenici pokušavaju na sve moguće načine pronaći kombinaciju lijekovima, ali sve što imamo, slabog je djelovanja i ne pomaže protiv virusa”, prenosi RTL.

Komentari