ISTRAŽUJE SE PROVOĐENJE CIJEPLJENJA Ako je nekome direktno ugroženo zdravlje, onda je riječ o kaznenom djelo, tvrdi stručnjak

Ilustracija Foto: Pixabay

Vlada ne smatra da bi ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić trebala dati ostavku ni u Stožeru niti na mjesto ravnateljice Klinike jer ne vide u tome ništa sporno. 

No, vezano za cijepljenje preko reda, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poslao je u petak dopis svim cijepiteljima u kojem im poručuje da se drže plana cijepljenja, prioritetnih skupina, te da strogo osuđuje sva cijepljenja preko reda, pogotovo ako je time ugrožen netko od prioriteta.

Upozorio je i da će Ministarstvo zdravstva i HZJZ ispitati svaki takav slučaj. Iz Hrvatske liječničke komore kažu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu protiv svojih članova zbog cijepljena preko reda, kako piše Jutarnji list.

Konkretne podatke, koliko je osoba mimo protokola cijepljeno u Infektivnoj i koliko ih je u srodstvu sa zaposlenicima zatražili smo od Klinike, ali smo dobili odgovor da se obratimo Stožeru. Poslali smo upit i predsjedniku Upravnog vijeća prof. Anti Ćorušiću o tome hoće li pokrenuti postupak odgovornosti ravmnateljice Klinike, no odgovor nismo dobili.



Nadležno povjerenstvo HLK odlučit će na sjednici o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Markotić, kako navode iz Komore.

Ministar Vili Beroš osudio je takve radnje rekavši kako su provoditelji cijepljenja i odgovorne osobe dužni utvrditi je li bilo odstupanja te o njihovu postojanju i broju takvih slučajeva izvijestiti HZJZ, kao nositelja nacionalnog programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva.

Dodao je kako su sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, koje sudjeluju u cijepljenju, dobile od Ministarstva zdravstva putem HZJZ-a zadaću preispitati provode li se cijepljenja u cijeloj zemlji u skladu s utvrđenim kriterijima.

Odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić navodi kako s pravne strane može postojati odgovornost ako je osoba na funkciji, bilo da je u pitanju liječnik ili medicinska sestra, te osoba koja je primila cjepivo poticala na takvo ponašanje koje nije u skladu s moralom i etikom.

“U tom slučaju postoji odgovornost i osobe koja se cijepila i osobe koja je omogućila cijepljenje. Ako je pritom došlo do toga da je nekome direktno ugroženo zdravlje jer nije primio cjepivo koje je trebao primiti ili je bio na redu, onda bi se radilo o teškom kaznenom djelu”.

Dodaje kako bi se svakako trebalo vidjeti ima li prostora za intervenciju tijela kaznenog progona za svaki pojedinačni slučaj, da se ispita kako se i gdje to događalo.

Komentari