Istraživanje pokazalo što građani misle o školi i misama na daljinu

Iako se sve dogodilo jako brzo i to u ne-izvjesnim i složenim okolnostima, roditelji su u gotovo 50% slučajeva zadovoljni funkcioniranjem on-line nastave za učenike.
S nekim je elementima zadovoljno 21% roditelja, ali s nekima i nije. Misle kako ima prostora za poboljšanja. Svoje nezadovoljstvo funkcioniranjem on-line nastave izrazilo je 23% roditelja. Njih 8% ne može se odlučiti kako bi ocijenili današnji način školovanja.

Što se tiče zadovoljstva među roditeljima djece u osnovnoj i srednjoj školi, prema rezultatima istraživanja, 5% je više nezadovoljnih roditelja srednjoškolaca.

Najveći broj roditelja navodi kako se brinu oko budućih problema vezano za upis u srednje škole i na fakultete – njih čak 46%.

Na drugom mjestu je nemogućnost kvalitetnog sustava ocjenjivanja učenika i zaključivanja ocjena, što ističe 40% roditelja.



Na trećem mjestu, s 36% je prevelika potreba za angažmanom roditelja.

Recimo i da je ovaj treći navedeni razlog značajnije izražen kod roditelja djece koja idu u osnovnu školu.

U prvih 5 najvećih problema online nastave, prema mišljenju roditelja, još ulaze i problemi oko previše gradiva i obveza za učenike.

Iako mali broj, njih 2%, ima tehničke probleme, od 20% do 25% roditelja smatra kako ova vrsta nastave zahtijeva preveliku informatičku pismenost učitelja, djece i roditelja. Također, smatraju kako stvara probleme u kućanstvu zbog potrebe učenika za korištenjem kućnog računala koje koriste i drugi ukućani.

Virtualna misa

Iza nas je i prvi Uskrs koji je proslavljen bez zajedničkih okupljanja na obredima i blagdanskoj misi. Ali i Crkva se priprema na relaksaciju mjera i danas je posljednja nedjelja bez mogućnosti odlaska na misu. Pitali smo vjernike, jesu li pratili mise online ili putem televizije?


Oko četvrtine ispitanika je redovito pratilo mise, njih 24%. Ponekad je misu online pratilo 43% vjernika. Trećina ispitanika, njih 33%, nije se odlučila na praćenje mise online ili putem televizije.

Toliko u ovom istraživanju. Već sutra kreću neke nove mjere i mi nastavljamo pratiti probleme, potrebe i izvještavati o tome kako se u ovoj novoj svakodnevici snalaze naši građani.

Komentari