ISTRAŽIVANJE CROELECTO: HDZ zaustavio pad popularnosti, evo kako stoje SDP ostale stranke

Foto: Damjan Tadić/Cropix

HDZ je zaustavio svoj pad popularnosti. U svibnju, pokazuje istraživanje CroElecto, HDZ je na prvom mjestu s 24,85 posto potpore, a SDP nastavlja s oscilacijama u rejtingu. Iako je dosad imao vrlo blagu, ali ipak uzlaznu putanju, sad je ponovo pao te ima 16,73 posto potpore.

Svibanjsko istraživanje CroElecto ne donosi promjene u poretku stranačkih preferencija. Da su iduće nedjelje izbori u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, poredak prvih pet stranaka bio bi isti kao u travnju, dok bi izbornih apstinenata bilo nešto više. Čak i među onima koji bi izašli na izbore ima velik broj neodlučnih, visokih 17,9 posto, prenosi Večernji list.

HDZ je zaustavio pad popularnosti te sada ima 24,85 posto potpore dok SDP nastavlja s oscilacijama u rejtingu. Iako je dosad imao vrlo blagu, ali ipak uzlaznu putanju, sad je ponovo pao te ima 16,73 posto potpore.

Stranka Možemo bilježi rast u odnosu na prošli mjesec, podupire je 14,25 posto ispitanika. Potpora njima stagnira u Zagrebu, a raste u drugim krajevima poput Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije. Most je stabilan na četvrtom mjestu s 9,89 posto potpore, odnosno nešto manjom potporom nego u travnju. Domovinski pokret je s gornje strane petpostotne margine s 5,06 posto.



Zatim slijede redom saborske stranke IDS (1,41%), Hrvatski suverenisti (1,3%) te Centar (1,06%). Druge saborske stranke ispod su jednopostotnog praga: Radnička fronta i Fokus (po 0,82%), HSU (0,7%), HSS (0,24%), HSLS, HNS i Reformisti (po 0,12%).

Tu su još Ključ Hrvatske (0,94%), HSP i Kerumov HGS (po 0,24%) te Zeleni i PGS (po 0,12%). Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije 16.5. – 26.5. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95- postotnom stupnju pouzdanosti. Za neovisne liste glasalo bi ukupno 2,94% ispitanika, a vrijedi napomenuti kako među njima dominiraju potencijalni birači s jedne strane Miroslava Škore, odnosno bivšeg SDP-ova vodstva s druge strane.

 

Komentari