ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS Građani podržavaju sindikate obrazovanja, krive Vladu za štrajk

Štrajk prosvjetara podržava 67% ispitanih građana, dok ih 29 % ne podržava. Vrlo je malo onih koji nemaju stav o ovoj temi – 4 posto, a zanimljivo, ne postoji značajna razlika u podržavanju štrajka neovisno o spolu, dobi, regiji…ili činjenici je li netko roditelj ili nije.

Nešto manji broj, ali još uvijek većina, 53% ispitanika smatra kako prosvjetni radnici trebaju nastaviti tražiti povećanje koeficijenta složenosti posla i nastaviti sa štrajkom. Ne mali broj ispitanika 38% smatra da bi bilo dobro prihvatiti Vladinu ponudu.

Ova situacija traje već mjesecima, a sam štrajk više od mjesec dana, pa kao glavne krivce za to građani vide Vladu Republike Hrvatske, njih 36% ili konkretno Andreja Plenkovića, njih 23%. Sindikate smatra odgovornim 15 % ispitanih, a još manje ministricu Divjak – 5 %.

Da su prosvjetna zanimanja teška i zahtjevna slaže se 78% građana. 15 posto ispitanika se slaže s tvrdnjom da je to lagan i lagodan posao.

Roditelji su odgovarali, bude li se nastava nadoknađivala subotama, koliko je vjerojatno da će njihovo dijete ići na nadoknade, i njih 70% kaže kako vjerojatno hoće.

Najviše roditelja, njih 25% preferira skraćivanje zimskih praznika i produljenje školske godine, njih 22% skraćivanje proljetnih praznika i produljenje školske godine, a 20% odabire produljenje školske godine isključivo u lipnju i nakon njega.

Istraživanje je provela agencija IPSOS. Provedeno je na stratificiranom slučajnom i nacionalno reprezentativnom uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 28. i 29. studenog ove godine. Pogreška mjerenja je +/-4 %, piše Dnevnik.hr.

Komentari