Istrage pod istragom? Bačić i Jakšić: Cilj nam je doznati tko unutar državnih institucija djeluje protuzakonito.

HRT

Zbog pucanja istražnih mjera i curenja informacija u istrazi afere Janaf oporba inicira osnivanje istražnog povjerenstva. Tim povodom u Dnevniku HTV-a gostovali su Branko Bačić (HDZ) i Mišel Jakšić (SDP).

“Pokrenute su konzultacije kako i na koji način strukturirati raspravu o osnivanju povjerenstva. Prerano je donositi zaključke, ali mislim da nikome od nas, ni oporbi ni vladajućima nije u interesu napraviti bilo što što bi opstruiralo istragu. Ali, smatramo da bi Sabor kao najviše tijelo trebalo zatražiti odgovore na određena pitanja”, kazao je Mišel Jakšić.

Smatra da je sve otišlo u krivom smjeru jer se javnost zabavlja izjavama premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, a ne pravim pitanjem: “Pucaju li istrage?” Pritom je podsjetio na nestanak dokumenata u aferi Vjetroelektrane, SMS aferu u kojoj Varga tvrdi da će “srušiti pola države”.

“Pričekat ćemo što će oporba predložiti. Žao mi je da oko ovakve teme nije bilo komunikacije s vladajućima. I nama je stalo da doznamo zašto neki izvidi dođu do osumnjičenika. Tako proizlazi iz javnosti. Međutim, nećemo dozvoliti formiranje povjerenstva koje bi ugrozilo istragu. Odluka o osnivanju povjerenstva može biti donesena tek nakon što rješenje Županijskog suda u Zagrebu o otvaranju istrage bude pravomoćno”, rekao je Branko Bačić.



HRT

Ne mogu se voditi paralelne istrage

“Nećemo dopustiti osnivanje istražnog povjerenstva ranije jer bi time narušili prava Državnom odvjetništvu i osumnjičeniku na najbolju obranu. Ne mogu se voditi paralelne istrage, pravna i politička koja uglavnom oporbi služi za političku pozornicu, dodao je Bačić. Naglasio je da su za istragu ali nakon pravomoćnog rješenja o otvararnju istrage.

Jakšić je na to odgovorio kako se u ovom slučaju ne radi o političkim bodovima. Izrazio je nadu da će doći do konsenzusa vladajućih i oporbe. “Već puno puta smo bili svjedoci da su u Saboru osnovana istražna povjerenstva koja ništa nisu zaključila niti su krivci pronađeni. Cilj nam je zaista doznati tko unutar državnih institucija djeluje protuzakonito, nadovezao se Bačić.

Komentirajući izjave predsjednika Zorana Milanovića da je kao premijer bio donekle upoznat s velikim slučajevima, te izjave stručnjaka da o probijanju istrage ne treba znati niti izvršna niti zakonodavna vlast – kazali su da na to trebaju odgovoriti pravosudne institucije. I o prethodnim slučajevima, kaže Jakšić – povjerenstvo bi se trebalo pozabaviti, jer je to svima u interesu.

Što se valja iza brda?

“Građani pretpostavljaju da predsjednik i premijer dobivaju obavještajne izvještaje. Što se sada događa? Činjenica je da neki ljudi uhićeni zbog ozbiljnih inkriminacija, a svjedočimo raspravi Milanovića i Plenkovića. Svatko se može zapitati: Što se to valja iza brda i gdje je sustav popucao? Jasno je kao dan da je sustav popucao. Da nisu puknule mjere, možda ne bi ni bilo uhićenja a netko bi doma otišao s novcima”, tvrdi Jakšić.

Bačić: Ne mogu vjerovati što je predsjednik izjavio

“Ne mogu vjerovati da predsjednik mrtav hladan izjavi kako je on znao za istrage dok je bio premijer, i da bi to trebao znati sadašnji premijer. Milanović je pravnik i ne vjerujem da ne razlikuje istragu od izvida. Ako je znao da se provode izvidi onda on i onaj koji mu je te podatke dostavio”, čini kazneno djelo, kazao je Bačić. Pozvao je Milanovića da “konačno čvrsto kaže je li bio upoznat izvidima, pa i onima koji su bili upereni protiv Slavka Linića” koji je bio Milanovićev ministar, prenosi HRT 

Komentari