Istraga protiv muškarca: Oštetio svoju tvrtku i proračun za više od 900.000 kn

DORH

Zbog sumnje da je svoju tvrtku oštetio za nešto manje od 700 tisuća kuna, a državni proračun za više od 200 tisuća kuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 48-godišnjeg osumnjičenika, izvijestilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.

Okrivljenika se tereti da je od siječnja 2011. do kraja prosinca 2012. godine, kao jedini osnivač i direktor trgovačkog društva, s poslovnog računa tvrtke, u više navrata, uplatio na svoj privatni račun skoro 300 tisuća kuna te da si je iz blagajne društva u više navrata isplatio ukupno 280 tisuća kuna.

Sumnja da je na teret tvrtke plaćao svoje privatne troškove te gorivo za privatne svrhe te da si je, na štetu tog društva, pribavio više od 696 tisuća kuna protupravne imovinske koristi.

Kako bi prikrio takvo postupanje, smatra tužiteljstvo, okrivljeni direktor je sastavio te svojim potpisima i pečatom društva ovjerio četiri ugovora o kratkoročnom kreditu, u kojima je neistinito prikazano da je on oštećenom društvu dao kratkoročne kredite, na rok od godinu dana, te je naložio da se navedene isplate u poslovnim knjigama društva knjiže kao povrat pozajmica.



Osumnjičenog se tereti da je u nakani da svojoj tvrtki neosnovano omogući pravo na odbitak pretporeza te umanjenje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, u prijave poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit za 2011. i 2012. godinu unio neistinite podatke o obračunatom pretporezu te neistinite podatke o troškovima i prihodima.

Tužiteljstvo sumnja da je okrivljenik na taj način svojoj tvrtki, a na štetu državnog proračuna RH, pribavio više od 211 tisuća kuna protupravne imovinske koristi.

Komentari