Istospolni parovi mogu biti posvojitelji ‘Ovo je povijesna presuda za LGBT zajednicu’

Danijel Martinović Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Upravni sud donio je odluku da istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. 

Danijel Martinović iz udruge Dugina obitelj rekao je kako je veliki trenutak za LGBT zajednicu.

“Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj.

Dodao je kako već pet godina ponavljaju jedno te isto: “građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika”.


Iz udruge Dugina obitelj ističu kako ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi. 

“Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje”, prenosi N1.

Podsjetimo, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Šegota-Kožić presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

U Hrvatskoj je 4439 djece bez roditeljske skrbi, od toga 2133 u domovima, a 2306 kod udomitelja, prema podacima iz veljače 2021.

 

Komentari