Istječe rok za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Posljednji je dan za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Nakon dva neuspješna javna poziva, u ponoć završava treći. 

Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je da će za mjesto čelnika Vrhovnog suda predložiti suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, koji je 2013. donio presudu protiv osam banaka u vezi s kreditima u švicarskim francima.

“Razgovarao sam s njim i dogovorili smo se da se javi na natječaj. Sad ćemo vidjet kako će se ponijet oni koji su minirali, torpedirali, obeščastili, razbijali jednu kandidatkinju. Sad je ovo muškarac, ima 61 godinu, sudac je, relativno je poznat, nije moj prijatelj, nisam ga poznavao do sad, ali sam pratio njegov rad”, rekao je Milanović.

Dodao je kako smatra zanimljivim to što se Dobronić “nije uspio probiti na najvišu sudsku instancu u sustavu sudovanja na Trgovačkom sudu, mada je pokušavao”.



Njegovo mišljenje, kako je rekao, neće promijeniti ni stegovni postupak protiv Dobronića koji je, ocijenio je, “dobar način da se nekoga zatrpa ugljenom i šoderom, da mu se izmiješaju kruške i jabuke”, pa “ispada da je čovjek neradnik”.

Premijer Andrej Plenković rekao je da HDZ i parlamentarna većina nikada nisu bili a priori protiv bilo kojeg kandidata.

“Naša je pozicija bila poštovati proceduru, a prethodna kandidatura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja niti ponižavanja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Radovana Dobronića, ni protiv njega nemam apriori unaprijed ništa. Vidjet ćemo kakav će biti njegov program, što će o njemu kazati nadležni saborski Odbor za pravosuđe i opća sjednica Vrhovnog suda, i nakon toga ćemo donositi odluke”, rekao je.

Komentari