IMOVINSKE KARTICE DOSTUPNE JAVNOSTI Najviše je uštedjela Marijana Petir, promjena ima i kod Plenkovića, a zanimljiva je i kartica zastupnika Možemo!

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Danas istječe rok ministrima za predaju imovinskih kartica, a jučer je istekao saborskim zastupnicima. Neke još nisu objavljene, a ovo su one koje su dostupne na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nezavisna saborska zastupnica, nekadašnja zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir očito zna kako uštedjeti. Kao zastupnica primat će plaću nešto veću od 17,5 tisuća kuna, a drugih prihoda nema.

Nekome je posudila 376.500 kuna, u vlasništvu nema nekretnine, a vozi Opel Astru iz 2016. vrijednu 100 tisuća kuna. Nema drugih pokretnina veće vrijednosti, kao ni poslovnih udjela, ali ima pozamašnu štednju. Od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, Petir je ušparala 812 tisuća kuna i 590 tisuća eura, što je ukupno 5,26 milijuna kuna.

Zastupnik, a glumac

Vilim Matula iz platforme Možemo! veći dio plaće, gotovo 13 tisuća kuna i dalje će primati kao glumac u Kazalištu Kerempuh, a razliku od 2163 kune isplaćivat će mu Sabor. I supruga mu je zaposlena u Kerempuhu i prima 11.700 kuna plaće. Matula ima kredit i dužan je još 1600 eura. Vlasnik je pola stana u Zagrebu od 40 kvadrata koji je dobio u nasljedstvo, a čija se vrijednost procjenjuje na pola milijuna kuna.



Kreditom je sa suprugom kupio malu kuću s okućnicom u Moravicama u vrijednosti od 200.000 kuna. Supruga ima stan od 68 kvadrata vrijedan 1,4 milijuna kuna i jedan manji od 36 m² koji se procjenjuje na 480 tisuća. Zastupnik je nasljedstvom dobio i dvije njive i vinograd koje dijeli s drugom osobom. Supruga vozi Mitsubishi asx iz 2018. (160.000 kn), a on ima štednju od pet tisuća eura.

Promjene u imovinskoj kartici predsjednika Vlade

Premijer Andrej Plenković nedavno je svoju imovinsku karticu dopunio podatkom o stambenoj štednju u iznosu od 7000 eura, kao i da se ranija štednja u banci povećala sa 130 na 155 tisuća kuna. Istodobno, predsjednik Vlade smanjio je vrijednost Passata iz 2011. sa 100 na 85 tisuća kuna.

Brojne kartice još nisu objavljene ili nisu ažurirane, a uskoro bismo trebali doznati što se u imovini promijenilo kod onih koji su i ranije bili na nekoj dužnosti, ali i što sve posjeduju novi dužnosnici, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari