Istarski načelnik kažnjen zbog sukoba interesa zaradio 3,6 milijuna kuna na prenamjeni zemljišta

Ivan Mijandrušić, IDS-ov načelnik općine Gračišće koja broji oko 1400 ljudi na vlasti je već peti mandat, od 2001. godine. Ono što iznenađuje je načelnikova imovina, koja je tek sada poznata javnosti.

Naime, u 2019. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa sankcioniralo je načelnika Marijanovića sa 7000 kuna jer dosad evidenciju svoje imovine nije vodio kako treba. Mijandrušić se žalio, no prošli mjesec Upravni sud u Rijeci nije mu dao za pravo pa će mu se s računa svaki sljedeći mjesec s načelničke plaće skidati 1000 kuna.

Povjerenstvo je tragom prijave o netočnim podacima iz njegove imovinske kartice utvrdilo prema stanju zemljišnim knjigama i katastru da u svom vlasništvu ima 159.585 kvadrata, što građevinskih, što poljoprivrednih, a prijavio je samo 155.536 kvadrata, odnosno oko 4000 kvadrata manje.

Ujedno, 2014. godine kupio je zemljište od 19.542 kvadrata za 30.000 kuna, ali ni to nije naveo pravodobno u svojoj imovinskoj kartici, kao ni da je godinu dana kasnije zamijenio s jednom osobom zemljište od 2226 kvadrata.



Isto tako, Mijandrušić je nositelj OPG-a Ivan Mijandrušić koji je dobivao poticaje, a nije pravodobno ili uopće prijavio poticaje koje je dobio od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razviju.

Istarski načelnik pozvao je novinare Jutarnjeg lista da dođu vidjeti sve što on posjeduje jer, kako kaže, on ništa ne skriva. Istaknuo je da su sada podaci u imovinskoj kartici točni. Netočnosti je bilo, kaže, zbog toga jer je suvlasnik brojnih parcela, za što ni sam nije znao dok nije otišao u katastar i provjerio svoju imovinu.

“Ako je netko ispunio imovinsku karticu kao ja, ja sam sveti otac papa. Imam puno zemlje gdje sam suvlasnik, za koju i ne znam gdje je. Nisam je prikazao u imovinskoj kartici jer nisam ni znao za nju. To je bilo još pretprošle godine. Onda sam išao u gruntovnicu i izvadio sve čestice čiji sam suvlasnik. Riječ je o 61 čestici. Međutim, ne polažem nikakvo pravo na vlasništvo, ne znam koje su površine u pitanju, ne znam gdje su te parcele i koja im je vrijednost. Isto tako, nesklad se u imovinskoj kartici dogodio jer sam u međuvremenu kćeri ostavio jednu parcelu” rekao nam je Mijandrušić u telefonskom razgovoru. Vezano za neusklađenost podataka o poticajima koje je dobio njegov OPG, kaže da je dobio novac od IPARD-a za gradnju kuće s bazenom te da je Povjerenstvo telefonski pitao treba li to prijaviti jer se kuća gradila putem njegova OPG-a.

“Rekli su mi da ne treba, a onda sam ipak poslao pismeni upit i pitao ih tim putem treba li, a onda su mi odgovorili da treba. Tada sam to upisao, ali ne u godini u kojoj je došao taj poticaj. I tu je Povjerenstvo vidjelo problem” dodao je.

Malverzacije sa zemljištem

Sve nepravilnosti prati oporbeni vijećnik u Općinskom vijeću Zvonimir Štrucelj. Njemu najviše smeta pozadina građevinskog zemljišta na tri hektara i tvrdi da je riječ o čistoj malverzaciji zemljištem, ali da niti jedna od nadležnih službi nikad na to nije reagirala.

“On ima svoje privatno selo od 30.000 kvadrata koje je svojedobno kupio za 40.000 kuna od jedne žene, za 75 lipa po kvadratu. To je zemljište kasnije njegovo Općinsko vijeće urbaniziralo. Dakle, on trenutačno ima tri hektara zemlje koja danas vrijedi, prema podacima Porezne uprave, 120 kuna po kvadratu. Dakle, to je 3,6 milijuna kuna. A svojedobno ju je kupio za 50.000 kuna kao poljoprivredno zemljište. Zbog toga ga je netko svojedobno i prijavio DORH-u, ali je ta prijava odbačena” rekao je Štrucelj.

Mijandrušić tvrdi da je to zemljište pošteno kupio prije 15 godina od šogorove žene i da ni milimetar nije prodao. Nije tu riječ, smatra, ni o kakvom mešetarenju zemljištem.

“To sam zemljište pošteno kupio i platio, i sve je od a do ž čisto kao suza. Imam veliku obitelj i zemljište sam kupio zbog njih. Podnio sam zahtjev za urbanizaciju i nadležna su mi tijela udovoljila. Trenutačno na jednoj parceli na tom zemljištu gradi kuću moja kći, a na drugoj parceli je moja kuća s bazenom. I u Općini Gračišće i kod mene kući više puta bila je inspekcija, ali nisu ustanovljene nikakve nepravilnosti. Bila je urbanistička inspekcija radi prostornog plana, porezna inspekcija, kontrola Ministarstva uprave i Ministarstva financija. I ništa nije pronađeno” rekao je Mijandrušić za Jutarnji list.

Komentari