Isprike i upozorenja Europi uoči obljetnice oslobađanja Auschwitza

Nizozemski premijer u nedjelju se prvi put u ime vlade ispričao za progon Židova u Nizozemskoj u vrijeme II. svjetskog rata, njemački šef diplomacije upozorio je da će Židovi “masovno” otići zbog jačanja antisemitizma u Europi.

“Danas, dok su posljednji preživjeli još među nama, ispričavam se u ime vlade za postupke tadašnjih vlasti”, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Ispriku je dao u prigodi državne komemoracije za žrtve holokausta, uoči 75. obljetnice oslobađanja nacističkog logora Auschwitza koji je 27. siječnja 1945. oslobodila Crvena armija.

Ovo je prvi put da se vlada ispričala za progon Židova u Nizozemskoj i za njihovu masovnu deportaciju u logore smrti. Od 140.000 Židova koliko ih je bilo u zemlji, 102.000 nisu preživjele.



“Moramo što prije donijeti mjere (kako bismo spriječili) masovan odlazak Židova iz Njemačke”, napisao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u komentaru za Spiegel.

Svaki drugi Židov u Njemačkoj razmišlja o odlasku, istaknuo je, dodajući da njemački Židovi svakodnevno trpe napade i uvrede.

Borba s antisemitizmom bit će glavna zadaća Njemačke koja u srpnju preuzima predsjedanje Europskom unijom a u studenom predsjedanje Vijećem Europe, rekao je.

Židovska zajednica i židovska mjesta moraju biti bolje zaštićeni “svuda u Europi”, rekao je, najavivši da će Njemačka u 2020. u tu svrhu uplatiti OESS-u (Europska organizacija za sigurnost i za suradnju) 500.000 eura.

Čelnik njemačkog Glavnog židovskog vijeća, Josef Schuster upozorio je u odvojenom priopćenju da njemački konsenzus o nacističkim zločinima u ovom trenutku “puca”.

Recite nikada više holokaustu

Papa Franjo poručio je u nedjeljnom Angelusu katolicima da kažu “nikada više holokaustu” uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitza.

“Ravnodušnost je nedopustiva pred ovom enormnom tragedijom, ovim zvjerstvom i sjećanje je dužnost. Sutra smo svi pozvani zastati na trenutak u molitvi i razmišljanju te da svaki od nas kaže iz svog srca: ‘nikada više, nikada više'”, rekao je.

Više od milijun ljudi, većinom Židova, ubijeno je u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ukupno je oko 6 milijuna Židova ubijeno tijekom holokausta.

U Europi i Sjedinjenim Državama raste antisemitizam, a Papa je prošlog tjedna govorio o “barbarskom oživljavanju” antisemitizma.

Komentari