Ispitan osumnjičeni za ubojstvo djevojke na Lošinju, pred sutkinjom iznio obranu

Facebook

Osumnjičeni za ubojstvo 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju, 41-godišnji Branko Rafajac u subotu je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a potom je doveden kod sutkinje istrage riječkoga Županijskog suda Helene Randić, koja će odlučiti o njegovom zadržavanju u istražnom zatvoru.

Njegov odvjetnik Goran Crnković izjavio je novinarima da je osumnjičeni Rafajac u Županijskom državnom odvjetništvu iznosio obranu, unatoč odvjetnikovom savjetu da se brani šutnjom.

Druge detalje, rekao je riječki odvjetnik Crnković, ne želi iznositi zbog pijeteta prema malodobnoj žrtvi i njenoj obitelji, čak i kad bi mu to dopuštao zakon.

Odluku o zadržavanju u istražnom zatvoru osumnjičenoga za ubojstvo 16-godišnjakinje u Malom Lošinju sutkinja bi trebala donijeti popodne, piše Index.hr.


DORH objavio detalje

U međuvremenu se javio i DORH, koji je objavio neke nove detalje ubojstva.

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, ispitan uhićeni hrvatski državljanin (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona. (15. 2. 2020.)

Osnovano se sumnja da je 41-godišnji okrivljenik 14. veljače 2020. oko 6,25 sati u Malom Lošinju oštrim predmetom zadao 16-godišnjoj djevojci ubodnu ranu u lijevu gornju stranu prsišta uslijed koje je ona preminula na mjestu događaja.

Radi se o kaznenom djelu koje s obzirom na dob djeteta, sukladno Zakonu o sudovima za mladež spada u kaznenopravnu zaštitu djeteta, pa se, temeljem članka 115. stavka 7., u svezi članka 60. stavka 2. i 3. Zakona o sudovima za mladež, bez odobrenja nadležnog tijela ne može objaviti sadržaj i tijek postupka niti odluka donesena u predmetu.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog neometanog odvijanja postupka jer se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja djela osobito teške (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a)”, priopćili su.

Podsjetimo, djevojka je ubijena jučer ujutro oko 6:20 u svom domu u Ulici lošinjskih brodograditelja u centru Malog Lošinja, gdje je živjela s majkom i ocem koji je tog jutra već bio otišao na posao.

Dok su se spremale izaći, još u polumraku, u rastrojenom stanju u kuću im je upao 41-godišnji Branko Rafajac i nožem nasrnuo na majku. Kći je pokušala obraniti majku i tada ju je napadač probo nožem.

Slomljeni otac: Ne znamo tko je on

“Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo tko je on”, kazao je kasnije u telefonskom razgovoru za Index potpuno slomljeni otac preminule žrtve.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći Mali Lošinj ozlijeđenoj su pružili potrebnu medicinsku pomoć, ali je nažalost preminula. Na mjestu događaja policijski službenici provode očevid, kojim rukovodi zamjenica županijske državne odvjetnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, a nedugo nakon dojave policija je u službene prostorije privela osumnjičenog Rafajca.

Pomoćnik načelnika policije je potvrdio da se nisu poznavali: “Nismo utvrdili povezanost između žrtve i počinitelja.”

Otac ubojice: Osjećam se toliko užasno, kao da je moje dijete ubijeno

Otac 41-godišnjeg Branka Rafajca za Jutarnji kaže da se osjeća užasno.

“Osjećam se toliko užasno, kao da je moje dijete ubijeno. Naš sin nažalost ima psihičkih problema. S njim nismo u kontaktu već 20 godina pa nam informacije o njemu stižu na kapaljku od bivše snahe. On svaki vid pomoći i kontakta s nama odbija. Bio je i hospitaliziran unazad godinu i pol na psihijatriji na Rabu. Bilo je to sredinom 2018., ondje je boravio mjesec-dva, ne znam točno. Ima niz raznih dijagnoza među kojima i poremećaj ličnosti”, kazao je dodajući da je Rafajac prestao uzimati lijekove prije nekoliko mjeseci.

“Njegova psiha ukazivala je na alarmantno stanje. Bio je nezadovoljan sobom pa su samim time njegovi bližnji patili, počevši od bivše supruge, od koje se nedavno razveo. Od neuzimanja lijekova se očito pogubio skroz. Dogodio mu se klik u glavi i rascjep ličnosti koji nam je sada svima uništio živote”, dodao je.

Policiji je poznat od ranije

Osumnjičeni je u policijskoj postaji i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje. Policiji je poznat od ranije po kršenju javnog reda i mira, zloporabe droga i nasilja u obitelji.

No iz policije nisu htjeli komentirati psihičko stanje osumnjičenog.

Po Lošinju se priča da je Rafajac tog jutra pozvonio na još nekoliko vrata, navodno tražeći bivšu partnericu. Po svemu sudeći, u potpuno je rastrojenom stanju upao u krivu kuću i naletio na posve slučajne žrtve.

Motiv Rafajčevog zločina još nije službeno poznat, ali prema informacijama koje su došle do medija, osumnjičeni ubojica je 2018. bio na psihijatrijskom liječenju.

Dan uoči ubilačkog pohoda koji je rezultirao tragičnom smrću 16-godišnje Lošinjanke Rafajac je na svom Facebooku objavio:

“Danas kada mi jave da su izvršili provjeru provjere prvog kata iznad nas, stan prezime P., ime I. D., ukoliko zapovjednici jave da nisu prošli provjeru, ekipa koja je ušla u stan i glume nekakvu provjeru ili šta ja znam nadzor, a kamoli štićenje nas službenih osoba, imaju najavu nakon izdane zapovjedi točno onoliko vremena da hvataju štraftu iz stana koliko im daju naši zapovjednici.

Mi smo mrtva straža, tada nema kao na fijuku stoj, stao sam, tko ide, lozinka, odziv, Pretorijanci. Mrtva straža puca, kolje kida i onda tek provjeri kada to riješeno da li su zaštićene fizičke osobe u blizini akcije sigurne i tek onda javljanje nadležnim organima reda.”

Komentari