ISLAMSKA DRŽAVA Preuzela odgovornost za napad u Londonu

EPA

Skupina Islamska država (IS) rekla je u subotu da je napad nožem u Londonu u kojem se dan ranije ubijene dvije osobe izvršio njen borac, izvijestila je propagandna agencija te islamističke organizacije Amaq.

“Počinitelj jučerašnjeg napada u Londonu borac je IS-a” a počinio ga je “kao odgovor na pozive da se napada stanovnike zemalja međunarodne koalicije” protiv IS-a, piše Amaq u priopćenju. Islamska država nije dala nikakav dokaz koji bi potvrdio njene tvrdnje.

Britanska policija je u petak ustrijelila muškarca koji je nosio lažni neprobojni prsluk i koji je nasmrt izbo nožem dvije a ranio tri osobe prije nego su ga svladali prolaznici.

Britanske vlasti su ocijenile da je riječ o terorističkom napadu.



Napadač identificiran kao Usman Khan bivši je zatvorenik osuđen za terorizam. Prema pisanju nekih novina, nakon uvjetnog puštanja iz zatvora nosio je elektroničku narukvicu.

Godine 2012. osuđen je na 16 godina zatvora zbog pripadnosti skupini koja je željela počiniti bombaški napad na londonsku burzu.

Johnson: Zatvorenici moraju odslužiti kaznu u cijelosti

Nešto prije nego što je objavljena vijest da je napadač osuđivana osoba, premijer Boris Johnson koji se 12. prosinca bori za reizbor, rekao je da se zločince mora prisiliti da kaznu odsluže do kraja.

“Kada su ljudi osuđeni na stanoviti broj godina u zatvoru, morali bi odslužiti kaznu do kraja”, rekao je.

“Nema nikakva smisla da naše društvo prijevremeno pušta na slobodu osobe osuđene za terorizam i za teške zločine”, dodao je.

Corbyn kritizira vladine prakse

Vladine prakse u služenju zatvorskih kazni kritizirao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista, glavne oporbene stranke.

“Treba provesti punu istragu”, rekao je Corbyn koji se nada smijeniti premijera Johnsona na izborima 12. prosinca.

Napadač je “nožem izbo nekoliko ljudi” u Fishmongers Hallu, zgradi na sjevernom kraju London Bridgea u kojoj se održavala konferencija o rehabilitaciji zatvorenika na kojoj je sudjelovao i napadač.

Napadača su prije dolaska policije svladali sudionici te konferencije, rekao je načelnik britanske protuterorističke policije Neil Basu.

U subotu su se svi pitali kako je moguće da je Usman Khan prijevremeno oslobođen i kako su ga vlasti pratile.

Među “junacima” koji su ga svladali bio je i James Ford, osuđen 2004. na doživotni zatvor, odnosno najmanje 15 godina, za ubojstvo žene kojoj je nožem prerezao vrat.

“Nakon svakog ovakvog događaja, mora se provesti – i to se uvijek čini – temeljita analiza i pokušati izvući pouku”, rekao je državni tajnik za sigurnost Brandon Lewis za BBC.

Tijekom predizborne kampanje 2017. trojica militanata su se na London Bridgeu kombijem zaletjela u pješake pri čemu je poginulo osam i ozlijeđeno 48 ljudi. Napad je privukao pozornost na smanjivanje sredstava za policiju otkako su konzervativci 2010. preuzeli vlast.

Napadač u Londonu bivši je zatvorenik osuđen za terorizam

Komentari