ISLAMOFOBIJA U PULI Zagrebački muftija otkrio tko sije strah među građanima

Aziz efendija Hasanović/Marko Prpic/PIXSELL

Početak gradnje novog Islamskog kulturnog centra u Puli izazvao je podijeljene reakcije u javnosti – dio lokalnog stanovništva protivi se toj izgradnji – smatraju da ta lokacija nije adekvatna ni primjerena jednom mirnom, obiteljskom naselju – ne žele u blizini svojih kuća ni džamiju, ni minaret, o tome je govorio je u Dnevniku HRT-a Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija.

Aziz efendija Hasanović naglasio je kako se želi osvrnuti na izjave nekolicine građana Pule koji bez razloga, neidentificirani, siju strah među građanima i pokušavaju prikazati Pulu islamofobnim gradom, što ona nije.

“Grad Pula istinski je dušobrižnik za sve građane, među kojima su i muslimani, rekao je i dodao kako su na mjestu koje je urbanističkim planom uređeno kupili 17 tisuća četvornih metara”.

“Mjesto koje je urbanističkim planom određeno da se može graditi do 15 metara mješovitih sadržaja i mi na njemu nećemo raditi ništa što nije u skladu s generalnim urbanističkim planom”, naglasio je Aziz efendija Hasanović.



“Mi možemo biti kvalitetan primjer integracije muslimana u hrvatsko društvo zahvaljujući islamskim centrima. Centru u Puli gravitira 4 tisuće muslimana povezanih s gradom Pulom i oni zaslužuju imati kvalitetan prostor gdje imaju prostor za sve ono što njihova vjera traži”, rekao je.

Na pitanje zabrinjava li ga rastući radikalizam, Aziz efendija Hasanović naglasio je kako svi ti radikalni mladi ljudi nisu prošli kroz institucionalni odgoj i obrazovanje.

Prošli je tjedan izašlo izvješće o riziku od terorizma i Hrvatska je jedna od četiri zemlje u kojoj je on 0,0″, naglasio je.

Istaknuo je kako se želi oplemeniti ovo područje, a ne smetati bilo kome.

“U isalmu se držimo da ti je susjed bliži od brata”, rekao je.

Komentari