Irski premijer raspisao izbore

flickr.com

Irski premijer Leo Varadkar sazvao je u utorak parlamentarne izbore za 8. veljače, stavljajući fokus na Brexit i snažno irsko gospodarstvo, no ankete sugeriraju da će izborni rezultat biti neizvjestan.

Varadkarova stranka Fine Gael i srodna stranka desnog centra Fianna Fail u anketama su gotovo izjednačene, i nešto ispred svojih drugih suparnika, što povećava vjerojatnost da će jedna od te dvije stranke sličnih politika kada je riječ o gospodarstvu i Brexitu voditi novu manjinsku vladu.

Varadkar (40), prvi gay premijer u povijesti zemlje, stavio je Brexit u središte kampanje, ističući svoja postignuća u tom pogledu. Sporazumom o razdruživanju Britanije od EU-a osigurano je, naime, da neće doći do podizanja čvrste granice na irskom otoku, što je bilo jedno od najvećih spornih pitanja u pregovorima.

Priznao je i da treba učiniti više kako bi građani osjetili snagu gospodarstva u vlastitim džepovima.

“Brexit još nije gotov. Zapravo, tek je poluvrijeme”, rekao je u govoru ispred zgrada vlade.

“Idući korak je da se dogovori sporazum o slobodnoj trgovini koji će štititi naša radna mjesta, naše tvrtke, naše ruralne zajednice… O tome ovisi hoće li se moći učiniti sve ostalo što je potrebno – zdravstvo, stanovanje, klima, porezna reforma.”

Fianna Fail, koja se smjenjivala na vlasti s Fine Gael na svakim izborima od utemeljenja države prije stotinu godina, fokusira se na nezadovoljstvo nekih birača zdravstvom koje puca po šavovima i nefunkcionirajućim tržištem nekretnina s preskupim stanarinama.

“Doista je stiglo vrijeme za novu vladu koja će se zaista fokusirati na opipljiva poboljšanja u zdravstvu, stanovanju i smanjenju troškova života”, rekao je vođa stranke Micheal Martin novinarima.

Fine Gael vodila je manjinsku vladu od 2016. zahvaljujući suradnji s Fianna Failom, svojim najžešćim suparnikom od građanskog rata 1920-ih.

Te dvije stranke ne žele vladati s trećom najvećom strankom Sinn Fein, bivšim političkim krilom Irske republikanske armije (IRA), što znači da bi manje stranke kao što su Zeleni mogle odlučiti tko će voditi novu vladu.

Komentari