Irska vlada sazvala krizni stožer zbog koronavirusa u Hrvatskoj

Ilustracija, Darko Tomas / CROPIX

Nakon pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Vlada Republike Irske sazvala je Stožer za upravljanje kriznim situacijama na kojem su raspravljali o novonastaloj situaciji.

“Promatramo stanje u Hrvatskoj, i ono je stabilno. Građani Republike Hrvatske nemaju nikakvog razloga za paniku”, rekao je Pat Guinness, irski ministar javnog zdravstva.

“Imam puno povjerenje u zdravstvo u Hrvatskoj. Sustav radi ozbiljno i profesionalno, posebno u administraciji i u Ministarstvu zdravstva” rekao je Guinnes.

Određeni rizik od COVID-19 ipak postoji, rekli su na zasjedanju Stožera. Ministar prometa Ryan O’Hara istaknuo je rizik avioprijevoza između dvije zemlje i nedostatne mjere zaštite na aerodromima.



“Građani Republike Hrvatske bi se izložili većem riziku od koronavirusa kada bi sjeli na avion za neku drugu zemlju, primjerice Irsku, nego da ostanu kod kuće”, istaknuo je.

U nastavku zasjedanja predstavljen je dio izvješća Državnog ureda za statistiku Republike Irske o novim projekcijama gospodarskog rasta za Hrvatsku. Rast je pozitivno stabilan, te će njegove efekte posebno osjetiti radnici u Hrvatskoj.

“Vlada premijera Andreja Plenkovića radi odličan posao, a građani će stvarne efekte reformi tek osjetiti. Očekujemo da će plaće u Hrvatskoj uskoro premašiti one za slične poslove u Irskoj” rekao je Bryan Hennessy, predsjednik Ureda.

S druge strane, ističu, ugostiteljski sektor u Irskoj je pod velikim pritiskom.

“Smanjuje se zaposlenost u ugostiteljstvu, bilo u segmentima konobarenja, pranja posuđa i hotelskog osoblja. U ovom trenutku u tim segmentima nema slobodnih radnih mjesta”, pojašnjava O’Hennessey. Slična je situacija i u građevinskom sektoru, istaknuo je.

Slučajevi koronavirusa još nisu zabilježeni na irskom tlu. Međutim, neslužbeno doznajemo da se već provode pripremne radnje, poput onih za organizaciju karantena u blizini društava iseljenika, diplomatskih predstavništva nekih zemalja i narodnjačkih klubova. O predstavništvima kojih zemalja se radi, naši izvori nisu htjeli otkriti.

Tekst je satiričnog karaktera.

Komentari