Iransko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da se nuklearni pregovori s SAD-om vode u “ozbiljnoj” atmosferi

Iransko ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da se neizravni pregovori između Teherana i Washingtona, u kojima posreduje EU, odvijaju u katarskoj prijestolnici Dohi u “ozbiljnoj” atmosferi, opovrgavši ranije informacije da su pregovori prekinuti.

Pregovorima se nastoje premostiti razlike oko oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. iz kojeg se SAD povukao 2018.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz dogovora kojime je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, što je potaknulo Iran da oko godinu dana kasnije počne kršiti odredbe dogovore koji se tiču nuklearne energije .

Ranije danas je iranska agencija Tasnim izvijestila da su pregovori prekinuti bez rezultata, no iranska strana je to opovrgla.



– Dvodnevni pregovori još nisu gotovi i kasnije danas će se ponovo sastati glavni iranski pregovarač i izaslanik EU-a Enrique Mora, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva Naser Kanani.

– Razgovori se nastavljaju u ozbiljnoj, poslovnoj atmosferi, dodao je.

Iranski pregovarač Ali Bagheri Kani i posebni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley žele nakon više mjeseci izaći iz slijepe ulice i nastaviti napore da se obnovi nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama iz 2015., a u tome im pomaže Mora koji u ulozi koordinatora cijeli dan trči od jednog do drugog.

Nuklearni sporazum skoro je bio obnovljen u ožujku, no pregovori su propali, većinom zbog inzistiranja Teherana na tome da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), svoje elitne snage sigurnosti, sa SAD-ova popisa stranih terorističkih organizacija (FTO).

Prošli su tjedan jedan iranski i jedan europski dužnosnik za Reuters kazali da je Iran odustao od zahtjeva da se uklone sankcije FTO-a s IRGC-a, no još dva problema, među kojima i jedan koji se tiče sankcija, nisu riješena.

Komentari