Iranci pripremaju osvetnički udar na snage Sjedinjenih Država; Stampedo na pogrebu Sulejmanija

Iran razmatra 13 “osvetničkih scenarija” u znak odmazde za američki napad u kojemu je ubijen vodeći iranski zapovjednik u Iraku, rekao je tajnik iranskoga Vrhovnoga nacionalnog vijeća sigurnosti u utorak, objavila je poluslužbena novinska agencija Fars.

“Amerikanci bi trebali znati da je vijeće dosad raspravljalo o 13 osvetničkih scenarija, i kad bi se izveo i najblaži scenarij, mogao bi biti noćna mora za Amerikance”, rekao je Ali Šamhani.

Američke snage dronom su u petak likvidirale zapovjednika postrojba Kuds u sastavu Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

Iranski parlament povećao proračun za Revolucionarnu gardu

Na njegovu pokopu u rodnom gradu Kermanu, na kojemu su stotine tisuća ljudi na ulicama, u utorak je nastao stampedo u kojemu ima i poginulih, prenijeli su mediji. Prema neslužbenim podacima 35 osoba je izgubilo život, a više je desetaka ozlijeđeno.



“Osvetit ćemo se, moćno i žestoko, tako da Amerikanci gorko požale svoj čin”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde Husein Salami na pokopu.

Mase su odgovarale uzvicima “odmazda, odmazda”.

Predsjednik parlamenta Ali Larijani u utorak je objavio da je iranski parlament povećao proračun za Revolucionarnu gardu do 20. ožujka, kraja proračunske godine nakon što je  vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei naredio je da proračun bude povećan u visini 225 milijuna dolara.

Povećanje je povezano s provedbom plana za “žestoku osvetu” protiv SAD-a za ubojstvo iranskoga generala Kasema Sulejmanija, rekao je.

Iranski parlament osim toga označio je svo američko vojno osoblje odgovorno za Sulejmanijevu smrt “teroristima”, prenosi IRNA.

Zakon je donesen jednoglasno, uz povike zastupnika s pozivima na “smrt Americi”.

Komentari