Iran zaprijetio zemljama u regiji na posljedice ako se otkrije da su poticale nemire u zemlji

screenshot/Sky news

“Neke zemlje u regiji trebaju znati da im neće biti lako živjeti u regiji ako se dokaže da su intervenirale i potaknule nemire u Iranu”, rekao je iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri u subotu.

Iran je optužio “razbojnike”, povezane s prognanicima i stranim neprijateljima Sjedinjenim Državama, Izraelom i Saudijskom Arabijom, za poticanje nemira koji su uslijedili nakon povećanja cijene benzina i doveli do zatvaranja oko tisuću prosvjednika i najgoreg nasilja zadnjeg desetljeća.

Iranski regionalni suparnik Saudijska Arabija i neprijatelj Izrael podržali su ponovno nametanje američkih sankcija Teheranu koje su osakatile iransko gospodarstvo nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma iz 2015. s Iranom i svjetskim silama.

Iranski vojnici i pripadnici Revolucionarne garde pomogli su policiji ovog tjedna suzbiti nasilne prosvjede u pokrajini Kermanshah, objavili su u subotu iranski dužnosnici te optužili “američke agente” da su bili među naoružanim prosvjednicima.



Najmanje 30 ljudi je ubijeno u toj zapadnoj pokrajini, a u cijeloj zemlji više od stotinu, objavio je Amnesty International. Iran odbacuje broj stradalih i tvrdi da su “špekulativni”.

Komentari