Iran poziva na odgovornost SAD i Izrael i poručuje da će osvetiti Sulejmanija ako se Trumpu neće suditi

Foto: Twitter

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je najavio osvetu za američki atentat na iranskog generala Kasema Sulejmanija prije dvije godine ako za to sudski ne bude odgovarao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Iran i njegovi saveznici u Iraku odaju počast Sulejmaniju, zapovjedniku elitne jedinice Al-Kuds, generalu koji je i prije smrti imao kultni status u iranskom društvu.

Sulejmani je ubijen 3. siječnja 2020. u napadu dronom u blizini bagdadske zračne luke, na naredbu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ako se Trumpu i bivšem državnom tajniku Mikeu Pompeu neće suditi na nepristranom sudu za kriminalni čin ubojstva generala Sulejmanija, muslimani će osvetiti svog mučenika, rekao je Raisi u govoru u ponedjeljak.



Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentata.

Dan nakon ubojstva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoobrana i da će poduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese ako će to biti potrebno.

Komentari