Irački parlament rezolucijom traži odlazak stranih vojnika

Irački parlament usvojio je u nedjelju rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane postrojbe iz Iraka i osigura da one više ne koriste irački teritorij, vode ili zračni prostor, nakon što je SAD ubio iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

“Vlada se obvezuje da povuče svoj zahtjev za pomoć međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države s obzirom na okončanje vojnih operacija u Iraku i ostvarene pobjede”, stoji u rezoluciji.

“Iračka vlada mora raditi na okončanju nazočnosti bilo kojih stranih vojnika na iračkom tlu i zabraniti im da koriste iračko kopno, zračni prostor ili vode iz bilo kojeg razloga”.

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće no irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih postrojbi.



Iračko ministarstvo vanjskih poslova je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti poslalo službenu žalbu na napad SAD-a u kojem su u petak u zračnoj luci u Bagdadu ubijeni Sulejmani i nekoliko vođa iračkih milicija.

Žalba se odnosi na “na američke napade i agresiju na iračke vojne položaje i ubojstvo iračkih i savezničkih visokih zapovjednika na iračkom tlu”, piše u izjavi ministarstva.

Ono je napade ocijenilo kao “opasno kršenje iračkog suvereniteta i uvjeta nazočnosti SAD-a u Iraku” te pozvalo Vijeće sigurnosti da osudi napade.

U Iranu su stotine tisuće ljudi izašle na ulice kako bi dočekale posmrtne ostatke generala Sulejmanija.

U Ahvazu, gdje je Sulejmani služio vojsku tijekom iransko-iračkog rata osamdesetih godina prošlog stoljeća, okupljeni su uzvikivali “Smrt Americi”, a slične scene su se ponovile u gradu Mashadu.

U prijestolnici Teheranu zastupnici u parlamentu nekoliko minuta tijekom sjednice su skandirali “Smrt Americi”, izvijestila je agencija ISNA.

U ponedjeljak bi vrhovni iranski vođa trebao moliti kod Sulejmanijevih posmrtnih ostatka na teheranskom sveučilištu a potom bi se trebala održati procesija kroz grad.

Posmrtni ostaci generala, uoči pogreba u njegovom rodnom gradu Kermanu u utorak, bit će prevezeni u sveti grad Qom gdje će se održati komemoracija.

Komentari