Ipak se dogodilo: U luci Dover zaustavljen splitski Golden Horizon!

pixsell

Jedrenjak ‘Golden Horizon’ najveći je brod s križnim jedrima na svijetu. Radi se o svojevrsnoj replici čuvenog jedrenjaka France II koji je izgrađen 1913. godine. Brod je dug 162 i širok 18,5 metara i ima pet jarbola s 36 križnih jedara ukupne površine 6.347 kvadratnih metara.

Div na moru

Najveći jarbol visok je impresivnih 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ dug je 31 metar. Luksuzni brod može smjestiti do 272 putnika, a uslugu će nuditi u okrilju brenda tvrtke Tradewind Voyages iz Velike Britanije.

Što se itinerera tiče, dizajniran je za putovanja prema tome “kamo vjetar i morske struje odnesu brod”, a ime “Tradewind” govori da se ta putovanja odnose na sjajne destinacije u raznim morima širom svijeta. Dakle nisu to uobičajene rute i uplovljavanje i isplovljavanje iz istih luka. Plan je da se stalno bude u pokretu, i plovi oko svijeta.

Očekivano zaustavljen

Najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola, kako su ga nazivali splitski brodograditelji, na čijim navozima je izgrađen, očekivano je zaustavljen na traženje monegaške tvrtke “Star Clippers” i na temelju sudskog naloga (Admiralty Marshall), potvrdili su nam iz spomenute brodovlasničke kompanija čiji direktor je Eric Krafft.



Prema riječima vodećih ljudi “Star Clippersa”, “unatoč nekoliko pokušaja naplate, hrvatsko brodogradilište ‘Brodosplit’ odbilo je dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze” prema monegaškoj tvrtki, “pa je zaustavljanje broda postalo neizbježno”.

Vlasnik “Golden Horizona”, koji plovi pod hrvatskom zastavom – luka upisa Split – je društvo “XB Ahts Hero Shipping” s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak, sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika “Brodosplita” i “DIV Grupe”.

Na “Golden Horizonu” upisano je založno pravo, odnosno hipoteka u korist “Star Clippersa” u iznosu od šest milijuna eura, uvećano za kamate, pa je iznos koji vlasnici broda – pacifička tvrtka povezana s Debeljakom – moraju platiti kako bi oslobodili jedrenjak arestiran u Doveru oko sedam milijuna eura.

“Golden Horizon” upravo je danas iz doverske luke trebao krenuti na kružno putovanje nazvano “Long weekend voyage”. Cijena aranžmana s četiri noćenja, kako je to oglasila Debeljakova britanska agencija “Tradewind Voyages”, bila je već od oko 11.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentari