INTERVJU S ARKANOM: Britanski premijer bio je novinar. Donosimo dijelove njegove priče o ‘zločincu dječjeg lica’

Screenshot

Malo je poznato da je aktualni premijer Velike Britanije Boris Johnson nekoć bio novinar.

No, još je manje poznato da je 1999. godine za Independent napravio odličan intervju sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i to pod naslovom “Čaj s ratnim zločincem dječjeg lica”. Johnson se s Arkanom našao u beogradskom hotelu Hyatt, a taj susret premijer je opisao ovako:

“Gotovo odmah prepoznate to dječje lice u čajnoj sobi Hyatta, lice koje se nalazi na haškoj optužnici za ratne zločine. Njegovo ime je Željko Ražnatović Arkan i on ima poruku za nas. Ne, nije bio na Kosovu na početku konflikta, ali njegova paravojna organizacija Tigrovi trenira širom Jugoslavije i Arkan čeka…”, napisao je tadašnji novinar, a današnji britanski premijer.

U pratnji opasnih muškaraca

On je zaključio da Arkan situaciju na Kosovu shvaća vrlo osobno jer je tijekom intervjua isticao da je “rođen u Prištini”. Također je dao naslutiti kako će sa svojom jedinicom otići na Kosovo, ukoliko kopnene snage dođu na taj teritorij.



Johnson je istakao da je Arkan konstantno okružen pametnim i lijepim ženama, među kojima je i njegova supruga Svetlana Ceca Ražnatović, a u njegovoj pratnji su i “opasni muškarci”:

“Jedan od njih je Igor Igorov, Rus bezizražajnih očiju u tamnom odijelu. Igor prisustvuje našem razgovoru, dok jedan par Arkanovih pomagača stoji iza mene”, navodi se i intervjuu.

‘Ubio sam mnogo ljudi, ali u fer borbi’

Tom prilikom Arkan je progovorio i o zločinima u Bijeljini:

“Ubio sam mnogo ljudi u fer borbi jer sam u nju išao prvi, a moja vojska me pratila. Ne mogu živjeti bez opasnosti. Bilo je 40.000 muslimana i 20.000 Srba. Muslimani su počeli pucati, a mi smo nakon toga ušli u grad i pobili ih. Muslimani i Srbi su mi priredili dobrodošlicu. Obratio sam se narodu koji je vikao ‘Hvala ti, Arkane’ samo zato što sam ih spasio od muslimana. Ipak, muslimane poštujem i ne jedem svinjetinu, no to je prvenstveno zato što je ne volim.

‘Ubio bih srpskog vojnika koji siluje’

Na upit o silovanjima koje je počinila njegova jedinica, Ražnatović je odgovorio:

“To se nikada nije dogodilo. Prvi bih ubio srpskog vojnika koji bi to učinio, ne bi poživio ni dvije sekunde. Mi nismo divljaci, niti nacisti. Mi ne ubijamo ljude”, odgovorio mu je zločinac i nadovezao se kako u britanskom narodu ima “nešto okrutno jer voli osvajanja”.

Na optužnicu za ratni zločin nije se puno osvrtao:

“Ne priznajem taj sud. Briga me”, rekao je Željko Ražnatović Arkan.

Komentari