Interes za cijepljenjem protiv gripe nikad veći: Evo kako doći do cjepiva i što treba nastojati izbjeći

Pixabay

Telefoni u ljekarnama ne prestaju zvoniti, i to zbog cjepiva. ”Primjećujemo da je ove godine više mlađa populacija zainteresirana”, otkrio je mag. pharm. Goran Perković, specijalist kliničke farmacije.

Prvih 50.000 doza u ljekarnama već je ”planulo”

”Sredinom sljedećeg tjedna očekujemo nove količine. Otprilike isto između 50 i 60.000. I nadamo se da će u 12. mjesecu stići još neke količine. Proizvođači kažu da su naručili još 10 ili 20.000, ali još nemamo potvrđeno sigurno hoće li ta cjepiva stići u Hrvatsku”, kaže Ana Soldo, predsjednica Ljekarničke komore.

Recept od obiteljskog liječnika

Riječ je o četverovalentnom cjepivu. ”Ako pacijent dođe u kontakt s virusom koji sadrži upravo te antigene koji su sadržani u cjepivu, trebao bi biti zaštićen”, objašnjava Goran Perković.

Cijena je oko 96 kuna. Tko ga zaželi kupiti, treba zatražiti recept od liječnika. ”I onda s privatnim receptom otići u ljekarnu. Ono što je dobro za pacijente je da je HALMED prihvatio i ljekarne prihvaćaju elektroničke recepte, tako da ne moraju ići u ordinaciju”, istaknula je Ana Soldo.



Pomažu li maske?

I Zavod za javno zdravstvo je za ovu godinu ukupno osigurao 590.000 doza cjepiva, a njih 220.000 je već preuzeo. U ambulante bi trebale stići za desetak dana.

‘Ne treba raditi nikakvu paniku. Ima sasvim dovoljno vremena da se svi pacijenti cijepe i, ono što je posebno važno, moraju se izbjegavati te gužve zbog cijepljenja da se ne bi dodatno zakomplicirala situacija s koronavirusom. Najbolje je nazvati ili se javiti e-mailom svom izabranom liječniku i dogovoriti termin za cijepljenje”, poručuje dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

A postavlja se pitanje i hoće li maske pomoći i protiv gripe? ”Dakle, sada južna polutka, gdje je zima prošla, sve zemlje u kojima su se provodile mjere imaju značajan pad gripe. Znači, cijepljenje i nošenje maski će nam smanjiti opasnost od gripe”, otkrio je epidemiolog prof. dr. sc. Branko Kolarić.

Preporuka za kronične bolesnike

Za kronične bolesnike liječnici imaju još jednu preporuku. ”Da se probaju cijepiti protiv pneumokoka, pneumokokne bolesti. To se može dati istovremeno s cjepivom protiv gripe i daje se većinom jednokratno u većini slučajeva”, preporučuje doktor Dragan Soldo.

Protiv gripe će se moći cijepiti i u 80 ljekarni diljem zemlje. Popis mjesta može se pronaći na stranicama ljekarničke komore, piše Dnevnik.hr. 

Komentari