Institut za tumore u Zagreb ostao i bez posljednjeg radiologa

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

S iznimno teškom situacijom suočava se Institut za tumore u Zagrebu. Danas su ostali i bez posljednjeg od troje zaposlenih radiologa, koji je otišao na bolovanje.

Iako je iz KBC-a Sestre milosrdnice stigla pomoć, neke su se pretrage onkoloških pacijenata morale odgoditi. Udruge koje se bave oboljelima od malignih bolesti zatražile su hitno rješavanje problema.

Klinika za tumore ostala je i bez posljednjeg od preostalih troje radiologa. I voditelj Onkološke radiologije otišao je na bolovanje.

– Jutros mu nije bilo dobro, nije se dobro osjećao radi cijele ove situacije tako da je se obratio na hitnu na kardiologiju i nakon te obrade na kardiologiji otišao je kući, objasnio je doc. dr. sc. Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.



Klinici je u pomoć poslano dvoje specijalizanata i troje specijalista. Među njima i šefica radiologije KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec, koju dio radiologa javno optužuje da je kriva za ovakvu situaciju. Ona danas nije htjela pred našu kameru.

Ministarstvo je nadležno za ukupno zdravstvo u Hrvatsoj pa tako i za KBC Sestre milosrdnice pa ako nam dođe sa njihove strane neka informacija mi ćemo je provjeriti. Mislim da je KBC Sestre milosrdnice izvanredna bolnica u RH, da tamo sve ili većina toga dobro funkcionira pa tako i radiologija, rekao je dr. sc. Silvio Bašić, izv. prof., dr. med. idržavni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Ipak, zbog manjka radiologa, pretrage se odgađaju, ali i operacije. Zato je sedam onkoloških udruga otvorenim pismom pozvalo sve odgovorne na hitno rješavanje problema.

– Mislim da ovo ne možemo stavljati pod tepih više i ne možemo govoriti da je sve u redu jer nije u redu, apsolutno nije u redu, smatra doc. dr. sc.Vesna Ramljak, prim. dr. med. i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

– Sve korbiopsije koje su bile otkazane, 2 sencond look ultrazvuka su također bila otkazana, što je jako bitno jer se sumnja na nešto što se ne može razlučiti magnetom. Koliko znam jedno obilježavanje karcinoma dojke je tek se dogodilo negdje oko 14 ili 15 sati, gospođa je trebala biti prva na programu, dodala je Ramljak

No i kad se troje radiologa vrati s bolovanja, to nije dovoljan broj da bi odjel funkcionirao kako treba, upozorava predstojnik klinike.

– Ovaj odjel ima po sistematizaciji šefa i 8 radiologa i trebalo bi težiti tome da se uspostavi normalan odjel radiološke onkologije, rekao je Milas.

I dodaje kako ne zna koliko će sutra radiologa doći u kliniku, a na radiološke pretrage naručeno je oko 50 pacijenata.

Komentari