Institut koji je predviđao čak 1500 mrtvih od korone u Hrvatskoj drastično je promjenio svoj izvještaj

Twitter

Šokantna predviđanja Instituta za zdravstvenu metriku Sveučilišta Washington – IHME. prema kojima je do početka listopada u Hrvatskoj moglo biti i do 1500 umrlih od posljedica bolesti COVID-19 u potpunosti su nestala.

Situacija se primirila već nakon što su, na prigovor Nenada Bakića, revidirali svoje podatke i prilagodili procjene prema kojima se do početka studenog očekuju ukupno 122 umrle osobe.

Prema trenutačnim podacima, u Hrvatskoj je od posljedica bolesti COVID-19 preminulo 120 osoba, što bi značilo da smo veoma blizu procjene, a listopad je još daleko.

Stoga su u IHME-u revidirali svoje podatke i dali procjenu situacije za Hrvatsku do 1. studenog, koja i nije tako loša.



Naime, prema novim procjenama, do 1. studenog u Hrvatskoj bi trebalo biti ukupno 130 preminulih od posljedica bolesti COVID-19. I dok bi tako Hrvatska trebala 1. studenog imati oko tri smrti na 100 tisuća stanovnika, stanje ne izgleda baš najbolje za naše istočne susjede. Srbija bi u tom istom razdoblju, ako je vjerovati IHME-u, mogla imati i više od 150 smrti na 100 tisuća stanovnika. Slovenija bi, s druge strane mogla imati svega 7 smrti na 100 tisuća stanovnika, a SAD 68.

Bakić raskrinkao model koji je najavio 1500 mrtvih u RH, dobio podršku nobelovca

Posebno je zanimljivo što prema IHME-ovim procjenama u Hrvatskoj, nakon 1. rujna gotovo da i ne bi bilo smrti od COVID-19.

Naravno, te su procjene ohrabrujuće, ali treba ih uzeti s rezervom. One se baziraju na ideji da 95 posto pučanstva stalno nosi zaštitne maske i da situacija ostane takva kakva je sad – relativno povoljna.

No kako nam je vikend pokazao, uvijek postoji mogućnost da se negdje pojavi žarište zaraze, zbog čega bi svi ti pozitivni brojevi mogli biti samo optimistično maštanje. Činjenica je da nošenje maske, učestalo pranje i dezinficiranje ruku, ali i držanje socijalne distance mogu uvelike smanjiti rizik od zaraze.

IHME će i dalje objavljivati svoje procjene, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se što promijeniti kad u svoje modele uvrste posljednje podatke od više od 50 novozaraženih posljednjih nekoliko dana, zimo.dnevnik.hr.

Nakon Bakićevih tweetova američko sveučilište procjenu umrlih od korone u Hrvatskoj smanjilo 12 puta

Komentari