Inspekcija stala na stranu smijenjenog dr. Nogala, Kujundžić odugovlači s objavom rezultata

RTL televizija u subotu je objavila da je u posjedu zapisnika inspekcije Ministarstva zdravstva koja odbacuje optužbe Grada Zagreba za nadriliječništvom u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Inspekcijski nadzor, čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, obavljen je potkraj prošle godine nakon što je Grad podnio kaznenu prijavu. Cijela zavrzlama uslijedila je nakon iznenadne smjene ravnatelja dr. Bore Nogala.

Promemoriju zdravstvene inspekcije u Dječjoj bolnici Srebrnjak RTL je neslužbeno dobio. U njoj je zaključeno kako nadriliječništva u toj bolnici nije bilo.

”Vezano za optužbe za ‘nadriliječništvo’, nisu potvrđeni navodi iz Predstavke jer je uvidom u medicinsku dokumentaciju te temeljem obavljenih razgovora utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u domeni nutricionista. Nalaz bi potom bio proslijeđen liječniku koji je takvo savjetovanje i tražio, a konačne sveobuhvatne preporuke davao bi liječnik”.Navedeni postupci dogovarani su i koordinirani s kontrolorima HZZO-a, stoji u zapisniku. Inspekcija je izašla na teren potkraj prošle godine na poziv vlasnika bolnice, Grada Zagreba, koji je podnio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva protiv odgovornih iz bolnice i nutricionistice jer je, tvrde, samostalno liječila. Svemu je prethodila smjena ravnatelja bolnice zbog, kako Grad tvrdi, nezakonitog zapošljavanja.

Kujundžić odugovlači s objavom nalaza

”Nije mi jasno ili mi je jasno zašto ministar zdravstva odugovlači s objelodanjivanjem tog nalaza, koji je jako dobar za Dječju bolnicu Srebrnjak i opovrgava sve ono zbog čega sam ja smijenjen i zbog čega nas optužuju i nije mi jasno zbog čega se to tako radi i da li je to sprega između ljudi, između ministarstva i Grada”, izjavio je dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Ministar zdravstva rekao je da je inspekcija samostalno tijelo te da ne može komentirati zapisnik jer mu osobno nije dostavljen, već Upravi bolnice.

Naime dr. Nogalo formalno je smijenjen na osnovu rješenja Gradskog kontrolnog ureda, koje je utvrdilo nezakonitosti u zapošljavanju liječnika. Nogalo odbacuje sve optužbe, a za svoju smjenu proziva predsjednicu Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Anu Stavljenić Rukavinu i tvrdi da je odlučila u ime interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja njegove dužnosti prije isteka mandata.

Grad Zagreb odbio je komentirati zapisnik budući da ga nisu dobili. Kažu kako nisu iznijeli nikakve optužbe, već su dokaze temeljili na izvješćima HZZO-a, pa su sve proslijedili DORH-u.

RTL doznaje da će zbog prijave za nadriliječništvo svaki liječnik bolnice osobno podnijeti tužbu za klevetu.

Komentari