Infektologinja iz Dubrovnika: Nošenje zaštitne maske je potencijalna ‘variolizacija’ dok čekamo cjepivo

Pixabay

Infektologinja Opće bolnice Dubrovnik prim. dr. sc. Ljiljana Betica-Radić na svojem Facebook profilu objasila je zašto trebamo nositi maske u objavi pod naslovom “Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna ‘variolizacija'”. 

“Nizom primjera potvrđuje se hipoteza o potencijalnoj “variolizaciji” putem nošenja maski. Prema izvješću CDC-a broj asimptomatskih slučajeva je do 80% u zajednicama gdje svi nose maske, za razliku od značajno manjeg broja (do 40%) gdje se ljude ne drže navedene preporuke.

Također nedavni primjer zaraženih s argentinskog kruzera gdje su svi nosili maske pokazuje da je 80% zaraženih slučajeva asimptomatskih, za razliku od prethodnih kruzera sa 20% asimptomatskih slučajeva kada nisu svi nosili maske. Upravo o tome je riječ i u recentnom članku objavljenom u vodećem medicinskom časopisu NEJM.

Naš glavni cilj je smanjiti širenje virusa, ali i težinu infekcije. Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim. Tako nošenje maski osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda ‘tihe imunizacije'”, napisala je Betica-Radić u svojoj objavi.



DOK ČEKAMO CJEPIVO, NOŠENJE MASKI JE POTENCIJALNA "VARIOLIZACIJA" Nizom primjera potvrđuje se hipoteza o potencijalnoj …

Gepostet von Ljiljana Betica Radic am Samstag, 12. September 2020

Komentari