Imunološki bi mogao proizvoditi cjepivo za koronavirus?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pfizerovo cjepivo pobudilo je nadu u svijetu da bi s novom godinom počelo okončanje agonije zvane pandemija korona virusa. No ujedno je otvorilo i mnoga pitanja oko buduće distribucije i našeg Imunološkog zavoda.

Pojavila se bojazan da je Hrvatska pred mogućim problemom jer će se cjepivo morati čuvati na -70 ili -80 stupnjeva Celzijevih, a mi za to navodno nemamo uvjete. Za pojašnjenje 24sata pitala su ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Pitali su ima li Hrvatska uvjete za čuvanje ovoga cjepiva, gdje ćemo ga držati i ako je točno da nemamo uvjete, znači li to da će se doze odmah morati trošiti.

“Nije točno, odnosno samo je u malom dijelu točno”, rekao je Capak.



Može li to pojasniti odgovorio je: “Ne mogu sad, samo mRNA cjepivo se čuva na -70, ostala na +4”.

Puno konkretniji je bio naš ugledni liječnik i znanstvenik Dragan Primorac, koji redovno prati sve novitete po pitanju COVID-19.

“Prema podacima iz Pfizera i BioTecha, buduće cjepivo za COVID-19 morat će se čuvati na temperaturama između -70 i -80 stupnja Celzijevih. Naravno, razlika je da li je to -70 ili -80. No ako je donja granica -70 stupnjeva, Hrvatska neće imati problema jer se za čuvanje u takvim uvjetima može koristiti suh led. Osobno s njim radim u laboratoriju 30 godina i on je fenomenalna stvar. Jednostavno ga je pakirati i primjenjivati. Ima ga u obilju”, pojasnio je Primorac za 24sata.

Nije neizvedivo ni čuvanje na -80 stupnjeva.

Najjednostavnije i dostupno rješenje bi bilo tekući dušik, čija temperatura seže do -195 stupnjeva Celzijevih. Obično se drži u limenim bačvama dizajniranima poput bačvi za vino koje se s vremenom nadopunjaju spomenutim dušikom.

Dr. Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda smatra da bi Hrvatska teoretski i sama mogla proizvoditi spomenuto cjepivo i biti oslonac u toj proizvodnji za jugoistočni dio Europe. Njegova je želja da dobiju svjetlo za projekt koji su zacrtali pa bi gradnjom nove tvornice trebali dogovoriti s potencijalnim partnerima u svijetu da se i cjepivo za COVID-19 proizvodi u Imunološkom.

Komentari