Imunolog: Cjepiva i dalje štite od delta soja, a novo cijepivo je u razvoju

Screenshot HRT

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Helmholtz centra za infektološka istraživanja u njemačkom Braunschweigu komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Sve govori u prilog tome da smo na početku novog vala, ako se u tjedan dana broj još jednom udvostruči onda stvarno imamo problem. Naročito je zabrinjavajuće da u Hrvatskoj i dalje imamo visok postotak osoba koje nisu cijepljene jer su to osobe koje su izložene ozbiljnim oblicima bolesti”, rekao je Luka Čičin-Šain za Dnevnik HTV-a.

“Jako je teško odgovoriti na pitanje koji bi postotak cijepljenih u starijoj populaciji bio jamstvo da zdravstveni sustav može izdržati pritisak oboljelih, jer sada imamo posla s novom varijantom, s delta varijantom koja je zaraznije od dosadašnjih.

Međutim, ono što je sasvim jasno je da se sa svakim višim postotkom cijepljenih snižava pritisak na bolnice. Tako da nije bitno koliki će biti taj postotak cijepljenih nego je bitno da se svatko, tko još treba, čim prije javi centrima za cijepljenje i da tamo dobije svoju dozu, naglasio je.



“Koliko su česti slučajevi zaraze i težih komplikacija kod potpuno cijepljenih ovisi o cjepivu. Zato jer osobe koje su dva puta dobile Astra Zenecu imaju tri puta manju šansu da se zaraze, a oni koji su dobili Pfizer, otprilike 5 do 10 puta rjeđu šansu zaraze. Međutim, ono što je vjerojatno važnije je da oba cjepiva nude visoku zaštitu protiv teških oblika bolesti.

Onih gdje se završi u bolnici. I tu oba cjepiva daju više od 10 puta zaštitu protiv takvih teških oblika, mi to zovemo opasnost od hospitalizacije. I još bih naglasio, ovo su aktualne brojke, od kad imamo delta virus, do ljeta je zaštita bila još efikasnija, ali i sada cjepivo čini veliku zaštitu i veliku razliku”, istaknuo je.

“Prirodni imunitet u svakom slučaju pruža neki oblik zaštite, ali to je nešto slabije od cjepiva. Protiv delta varijante je zaštita od prirodnog imuniteta čak nešto veća nego što je bila prije, prema rezultatima jedne novije studije, tako da je sada na razini negdje Astra Zeneca cjepiva.

Međutim važno je naglasiti da i osobe koje su preboljele, a onda se cijepile, imaju bolju imunološku zaštitu protiv infekcije nego osobe koje su samo preboljele. Tako da se i toj skupini preporučuje da se cijepe”, poručio je.

Cijepiva štite protiv delta soja, a novo je već u razvoju

“Ona cjepiva koja imamo trenutno na raspolaganju i dalje štite od zaraze i po tome su, prema najnovijim studijama, podjednako efikasna nakon te dvije doze. Kao što su bile prije nego što je došla delta. Nedavno je u hrvatskim medijima bio jedan izvještaj gdje su krivo preneseni rezultati jedne studije iz Velike Britanije.

Vjerojatno zato jer su to složeni rezultati pa je došlo do zabune. U studiji su bili pokazali da je količina virusa u nosu cijepljenih, koji su se zarazili slična onoj kao kod ljudi koji nisu cijepljeni. Ali u istoj toj studiji su također pokazali da je zaraženih oko pet puta manje u cijepljenoj grupi nego kod onih koji nisu cijepljeni. Onda kad još tome dodamo jednu drugu studij u iz Singapura koja je pokazala da je količina virusa u dišnim putevima brže opadala kod onih koji su bili cijepljeni onda postaje jasno da cjepiva štite protiv delta soja i to je ono što svatko stigne učiniti za sebe.

Nova cjepiva koja bi bolje štitila protiv delta soja su u razvoju. Ti čini Pfizer u ovom trenutku s inačicom koja ima u sebi protein šiljka iz delta varijante, ali je pitanje kada će oni imati rezultate koje će moći predočiti agencijama i kada će takvo cjepivo biti na tržištu, u svakom slučaju ono što nam je na raspolaganju u vom trenutku nije zgorega uzeti ako se netko do sada nije cijepio”, rekao je.

‘Nuspojave su rijetke, a smrtnih slučajeva nije bilo’

“Postoji jedna detaljna analiza rizika i prednosti kod cijepljenja djece od 12 do 17 godina starosti koju su obavili u američkom centru za praćenje bolesti i oni su objavili na temelju nekoliko milijuna tinejdžera koji su bili cijepljeni i kontrolne skupine koja nije, je jasno da je prednost cijepljenja jasna i prevladava u obje starosne skupine.

Zato jer su teški oblici bolesti i smrti, iako rijetki, još uvijek prisutni, a nuspojave su iznimno rijetke, a smrtnih slučajeva nije bilo. Stoga je njemačka komisija za cijepljenje izdala preporuku da se tinejdžeri cijepe, a isti rezultati i mene uvjeravaju da je to pravi put”, zaključio je Čičin-Šain.

Komentari