Ime Blage Zadre nadahnuće i današnjim naraštajima

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Blago Zadro bio je istinski vođa i čovjek koji je skrbio ponajprije o drugima, a potom o sebi, a njegovo domoljublje, hrabrost i vođenje vlastitom primjerom nadahnuće su i današnjim naraštajima, poručeno je u petak s komemorativnog skupa na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

Pozdravljajući sudionike komemorativnog skupa u povodu 29. obljetnice Zadrine pogibije, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić ustvrdio je da su branitelji danas podijeljeni, a krivci za to su oni sami.

“Pustili smo druge da nam pišu povijest i iskrivljuju činjenice i danas kažu da se Vukovar branio tri mjeseca. Ja se sjećam barikada iz četvrtog i petog mjeseca i da svi branitelji Vukovara imaju pripadnost od 2. svibnja”, rekao je Josić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček poručio je da Zadro nije bio samo zapovjednik svojim vojnicima, već i otac, prijatelj i brat, čovjek neizmjerne hrabrosti i bez trunka mržnje prema neprijateljima.



“Svi znamo tko je bio agresor 1991., to je bila Republika Srbija i velik dio pobunjenih Srvba s ovog područja i svi znamo tko je stao u obranu Hrvatske. Na nama je da gradimo društvo kakvo su željeli Zadro i njegovi suborci, društvo bez korupcije, i da uzdignutog čela živimo svoji na svome”, kazao je Pavliček.

Izaslanik predsjednika Republike, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, general pukovnik Mate Pađen istaknuo je kako je Zadro osobnim primjerom vodio borce u obrani Vukovara, a svojim organizacijskim i zapovjednim sposobnostima dao izniman doprinos u obrani Vukovara.

Medved: Zadro je inspiracija svim članovima Vlade

“General Blago Zadro postao je heroj i legenda Domovinskog rata”, rekao je Pađen podsjetivši da od 1993. godine Zapovjedno stožerna škola Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman nosi ime Blage Zadre.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je na zajedništvo rekavši kako je Zadro inspiracija svim članovima Vlade i usmjerenje na koji način se nositi s izazovima.

“Ime Blage Zadre zauvijek će ostati u hrvatskom narodu kao usmjerenje, motiv i poticaj”, ustvrdio je Medved rekavši kako je najveći prioritet Vlade potraga za nestalima iz Domovinskog rata, pa se neće stati s aktivnostima na otkrivanju sudbine još 1869 nestalih.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Zvonko Milas poručio je kako je Zadro postao uzor mladima bez nametanja i nekakve propagande, već onime što je bio, tih i miran čovjek iz Hercegovine, koji je vlastitim primjerom svjedočio život koji je živio.

Sudionicima skupa, među kojima su bili članovi Zadrine obitelji, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, predstavnici rodnog mjesta Blage Zadre Ledinac kraj Gruda i brojni ratni suborci i prijatelji, obratio se Stipe Ćipa Leko, sudionik 2. biciklističkog ultramaratona Ledinac-Grude-Vukovar, pročitavši stihove Velimira Velje Raspudića posvećene Zadri i njegovom sinu Robertu, koji je poginuo 1992. godine na Kupresu.

Na Zadrin grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće, kao i na grob bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar, koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru.

Zadro je poginuo u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni predsjednik Franjo Tuđman.

Komentari