Imate Bitcoin ili neke druge kriptovalute: Od danas njima možete plaćati u Lonjskom polju

Foto: Pixabay

Nedavno smo mogli vidjeti kako je El Salvador uveo bitcoin kao službeni način plaćanja u svojoj državi, a danas se slična stvar dogodila i u Hrvatskoj, točnije Lonjskom polju.

O tom parku prirode

Park prirode Lonjsko polje, sa svojom površinom od 50.650 ha, najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Nalazi u aluvijalnoj ravnici rijeke Save u središnjem slivu rijeke Save, između gradova Siska i Stare Gradiške. Čine ga tri polja: Lonjsko, Mokro i Poganovo.

Najznačajniji ekološki element u Parku prirode Lonjsko polje su poplave koje se mogu dogoditi u bilo koje doba godine, zbog izvanrednih konstelacija rijeke Save i njezinih pritoka. Vodeni valovi su često jako veliki i Park prirode Lonjsko polje ima vrlo važnu ulogu kao sustav obrane od poplava za okolno stanovništvo.

U ovom mikroreljefu nastaje mozaik različitih staništa tipičnih za poplavljena područja, što je rezultiralo bogatoj ponudi različitih obilježja kao što su razne vrste vlažnih šuma, travnjaci, livade, razne vrste močvarnih staništa i vlažnih područja, ali i jaraka i kanala, kao rezultat dugogodišnjeg ljudskog utjecaja. Područje parka od oko 12.000 ha pašnjaka koriste goveda svih mještana


Novosti u Lonjskom polju

Park prirode Lonjsko polje postao je prvi hrvatski park prirode u kojem se, osim hrvatskim kunama usluge, poput vožnje solarnim čamcima i obilaska Posavskog safarija te kupnja suvenira mogu plaćati bitcoinom i drugim kriptovalutama.

Kupnja ulaznica za vožnju čamcima na solarni pogon po rijeci Strug poznatoj kao “Slavonska Amazona, obilazak “Posavskog safarija” ili ornitološkog rezervata Krapje Đol te promatranje polja s novih promatračnica, kao i korištenje svih drugih usluga, uključujući i kupovinu suvenira mogu se plaćat kriptovalutama posredstvom Electrocoin PayCeka.

“Drago nam je da smo prvi park prirode koji je uveo ovu uslugu. Zasigurno time potičemo i ulagače u kriptovalute na promišljanje o važnosti zaštićenog područja, njegove održivosti ali i uživanje u prirodnim ljepotama”, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje“ Marija Kušmiš.

Tim novitetima, korištenjem zelenog i digitalnog, osim što se na zanimljiv način uči o prirodnim bogatstvima, potiče se i doprinosi zaštiti okoliša, a uvođenjem kriptovalute pristup će se olakšati i novoj strukturi posjetitelja.

Važno je biti u trendu

Iz tvrtke Electrocoin ističu kako je interes poslovnih subjekata za uvođenjem plaćanja njihovih proizvoda i usluga kriptovalutama u stalnom porastu, te kako iznimno veseli činjenica da taj trend nije isključivo vezan uz tvrtke iz segmenta tehnologija i financija.

Odličan primjer za to je i izvrsna suradnja s Parkom prirode Lonjsko polje koji je prepoznao potencijal implementacije PayCek sustava naplate kriptovalutama u svoje poslovanje i time pokazao da ide u korak s tehnološkim trendovima, poručili su iz tvrtke.

Komentari