IMA SE, MOŽE SE Sedam ravnatelja ipak otišlo u New York na račun poreznih obveznika

TripAdvisor

I dok je 12 ravnatelja odustalo od putovanja u New York nakon otkrića Index-a da tamo idu na račun škola, u New York je ipak otputovalo sedam ravnatelja škola i učeničkih domova, dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije, kao i pomoćnica ravnatelja iz Agencije za strukovno obrazovanje.

U New Yorku su tako bile i Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova, koje su prisustvovale misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, što im je bilo predviđeno po programu putovanja.

Osim toga, Index je snimio i hotel Sheraton u kojem su odsjele zajedno s ostatkom grupe. Ovaj je hotel smješten u najstrožem centru grada na Times Squareu. Riječ je o glavnom njujorškom trgu, u svijetu poznatom po tome što se ondje organiziraju dočeci Nove godine.

Ravnatelji su put platili iz “općih sredstava škole”, kako smo doznali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je pročelnici i njenoj kolegici put platila županija, a uzele su i dnevnice, što je jedna od njih potvrdila. Noć u hotelu Sheraton stoji od 175 dolara na više (oko 1200 kuna na više).



Put plaća županija

Index je, podsjetimo, prije tjedan dana razgovarao s Katarinom Krešo, voditeljicom Odsjeka za financiranje školskih ustanova koja nam je rekla da im županija plaća put.

“Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put”, rekla je Krešo. Na pitanje o svrsi njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla je da se za to pitanje treba obratiti njenoj šefici Sandri Filipović koja na to pitanje nije dala odgovor.

Sedmodnevno putovanje u New York, s kojeg se vraćaju u srijedu, navodi Index, košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i pet noćenja s doručkom u hotelu. Izleti se dodatno naplaćuju, kao i američka viza.

Posjetimo, Index je otkrio da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala putovanje za ravnatelje u New York. Nakon što je ministrica Blaženka Divjak od njih zatražila očitovanje, Udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput predsjednice Udruge Suzane Hitrec, tvrdili da su sami iz svog džepa platili put. Stoga ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su put platili iz svog džepa. Također ostaje nejasno zašto su neki ravnatelji uzeli godišnji odmor za službeno putovanje na stručno usavršavanje, kako su predstavili ovo putovanje, piše Index.

Komentari