Ili smjena Škaričića ili ostavka Bobana! Ne radi se o sitnom propustu, već o iznimno ozbiljnoj situaciji

Ako ne dođe do trenutačne smjene ravnatelja Ivana Škaričića župan Blaženko Boban mora podnijeti ostavku, tvrdi tako u svom priopćenju Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Ističe kako je petnaest štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu deset dana imalo je temperaturu, ali nisu poduzete odgovarajuće protuepidemijske mjere.

“Jasno je da netko u tako ozbiljnoj situaciji nije obavio svoj posao. S obzirom na to da zdravstvena inspekcije nije našla elemente krivog postupanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i liječnice, očito je da je netko drugi napravio ozbiljan propust koji je rezultirao zarazom više desetaka starijih i nemoćnih osoba kao najrizičnije skupine. I devet je ljudi umrlo. Radi se o ogromnoj grešci s užasnim posljedicama”, piše Kotur.

Škaričić je odgovoran za stručni rad Doma

“Ravnatelj Ivan Škaričić po Statutu organizira i odgovoran je za stručni rad Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. Stoga je sasvim jasno od prvog dana da je odgovoran po službenoj dužnosti. U pitanju je jedino tko je osim ravnatelja odgovoran i u kolikoj mjeri. Stoga ponavljamo zahtjev od prije više od dva tjedna. Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu mora odmah razriješiti dužnosti ravnatelja Ivana Škaričića. Ako Upravno vijeće odmah ne razriješi dužnosti ravnatelja, župan Blaženko Boban mora razriješiti dužnosti članove Upravnog vijeća”, piše čelni čovjek splitskog SDP-a.



Poslali poruku i županu Bobanu

“Župane, ravnatelja Doma Ivana Škaričića treba odmah smijeniti zbog toga što bilo kakvo dodatno odgađanje ozbiljno narušava povjerenje u sustav tijekom epidemije! Ovdje se ne radi o sitnom propustu, već o iznimno ozbiljnoj situaciji. Bez reakcije nadležnih šalje se svima ostalima na odgovornim dužnostima poruka da se nerad i nered s višestrukom smrtnom posljedicom tolerira. Što je onda iduće što možemo očekivati!?”, pita Kotur.

Zaključuje kako je u slučaju izostanka reakcije i posljedično opasnog širenja nepovjerenja u sustav usred epidemije politički odgovorna vladajuća garnitura u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od župana Blaženka Bobana nadalje.

“Osamnaest dana je daleko više nego dovoljno za reakciju, pogotovo kad se nalazimo u ovako teškoj situaciji! Dakle, ako ne dođe do trenutačne smjene ravnatelja Doma Ivana Škaričića i na taj način barem pokušaja vraćanja povjerenja u sustav, onda mora podnijeti ostavku splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban”, tvrdi Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Komentari