Ikić Baniček uručila po 2000 kuna obiteljima u sisačkim dvoranama: ‘Ministri mi kažu da prigovaram i politiziram’

sisak/Davor Puklavec/PIXSELL

U sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima.

Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u “Brezovici”, najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište osim stanovnika Capraga potražili i stanovnici susjednih naselja. U četvrtak navečer obišla ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja se zanimala za uvjete smještaja i njihovim potrebama. Istodobno je obiteljima koje su smještene u dvorani, kao jednokratnu pomoć uručila po 2.000 kuna, koji će primiti i obitelji u drugim sisačkim dvoranama.

“Kako bismo ovu dvoranu rasteretili ponudili smo korisnicima i mogućnost smještaja i u hotelu Diplomat u Buzinu. Ujedno ćemo svim obiteljima koje su smještene u sportskim dvoranama, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 2000 kuna, jer su mnogi pobjegli od kuće s jednom vrećicom i nemaju sredstava za život”, rekla je Ikić Baniček.

Od dva ministra dobila kritiku da prigovara i politizira

Ujedno je Grad Sisak, istaknula je počeo nabavljati kontejnere za smještaj, doduše ne službenim putem nego, kako je rekla, poluprivatnim vezama.



“Danas sam na sastanku s dva ministra dobila kritiku kako previše prigovaram i politiziram, ali mogu vam reći da smo sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo zahvaljujući apelu preko medija i uz moju molbu”, ustvrdila je Ikić Baniček.

Kaže kako se još ne bi ništa dogodilo da su čekali.  “Ako je ovo jedini način da se izborim za stradale sugrađane, ja ću i dalje vrlo rado politizirati”, poručila je Ikić Baniček.

Korisnici smještaja u “Brezovici” s velikom zahvalnošću govore o prihvatu i brizi koju im iskazuju članovi Crvenog križa i volonteri. Tako na primjer, Milka Pavušek, inače zaštitarka u HBOR-u, koja je bila prisiljena hitno napustiti oštećeni stan u susjednoj Ulici kneza Branimira, kaže kako je smještaj u dvorani za nju bilo jedino rješenje. Naime, statičari još nisu temeljitije pregledali zgradu, ali su stanovnicima savjetovali da u nju više ne ulaze.

Ni ona nakon potresa još nije bila u svom stanu i sa strahom razmišlja o onome što će tamo zateći. Odmah po dolasku, kako bi odagnala misli o tragediji, priskočila je u pomoć volonterima. Kaže kako je hrane i svih drugih namirnica dovoljno, tako da opskrbljuju i osobe koje noće u automobilima.

Komentari