Ikić Baniček: Osobno ću platiti troškove plakata, to nije bila kampanja

Facebook

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček opisala je kakva je trenutna situaciju u tom gradu, a komentirala je i sporne plakate financirane iz gradskog proračuna i rekla da će sve sama financijski pokriti.

Prošlo je gotovo mjesec dana otkako je snažan potres zatresao Sisačko-moslavačku županiju. “Kolika je točno šteta, ne znamo još, no velika je sigurno. Svaki dan je sve veći broj crvenih naljepnica, sad preko 600, sve je veći broj žutih, sad ih je preko 1200. 29. dan potresa na području Siska nalazi se oko 140 smještajnih jedinica za privremeni smještaj. Smjestili smo ukupno 530 osoba. Što prije trebamo premjestiti ljude u čvrste objekte i treba što prije krenuti u gradnju kuća. Nadam se da ćemo vlastitim snagama uspjeti nešto pokrenuti”, rekla je Kristina Ikić Baniček.

Istaknula je da su prioritet “opasne lokacije” koje ugrožavaju i susjedne zgrade. Kaže da nisu htjeli čekati izglasavanje Zakona o obnovi te su iskoristili 120 milijuna kuna kako bi krenuli sa saniranjem. Ovaj tjedan planiraju riješiti četiri takve opasne lokacije.

“Očekujem da se ispoštuje želja Sisčana i obećanje da će se obnova sufinancirati sa 100%, da nas ne tretiraju kao građane drugog reda”, dodala je Ikić Baniček.



Sporni plakati

Komentirala je i slučaj desetak jumbo plakata u Sisku s njezinom fotografijom i porukama “Uspjeli smo! Siščani će imati pravo na 100 posto državne obnove” i “Sisak je 100 posto hrvatski”.

“Ako ciljate na izjavu Bačića koji me tražio da se ispričam zbog plakata, spremna sam ispričati se zbog čega god treba, onog trena kad se HDZ ispriča Sisčanima jer im je htio podvaliti kukavičje jaje i obnovu sa 80%. Onda ću i ja biti spremna ispričati se iako mislim da nema potrebe za to”, rekla je.

Zašto je uopće objavljen plakat, Ikić Baniček je objasnila:

“Plakat je izašao tjedan dana prije saborskog izglasavanja. Svaki dan su svi mediji od mene dobivali po nekoliko izjava da ne zakinu Sisčane za sto posto obnove. Zar zaista mislite da bi došlo do toga da veliki HDZ prizna i pospe se pepelom, da nije išao medijski pritisak kroz izjave i plakate među ostalim? Sigurna sam da ne bi i nije mi žao što sam se izborila da Sisčani dobiju sto posto. Ne ja sama, bilo je tu puno ljudi. To je bio zajednički poduhvat da damo ljudima nadu da nas neće zaboraviti.”

Nije znala koliko je točno plakat koštao: “SDP je najavio da bi to htjeli platiti iako ne smatram da bi to trebali jer to nije bio predizborni plakat, nije bila kampanja, nego objava gradonačelnice svojim stanovnicima. Zato ću osobno platiti troškove tog plakata.”

Istaknula je da su plakati u toj županiji uobičajeni oblik komunikacije sa sugrađanima: “Osobno sam osam godina u medijskoj blokadi. Ako niste vladajući, ne dolazite na televiziju. U Sisku se uvijek komuniciralo plakatima, kao i u Petrinji, Glini itd. Mislim da je to dobar način. Kad nemate pristutnost nacionalnih medija ili lokalnu televiziju, onda se koristite onime što vam je pri ruci, kako najlakše distribuirati informacije građanima”, prenosi N1.

Komentari