IDS-ov Miletić ostaje župan. Ustavni sud odbio žalbu SDP-ovog kandidata

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Žalba SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića na odluku DIP-a odbijena je na Ustavnom sudu, osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja

U provedenom postupku Ustavni sud je ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa je stoga istu odbio, navode u priopćenju.

‘Nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka’

Ustavni sud je utvrdio i da Ferić u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga za župana Istarske županije „nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka kao ni konkretne činjenice kojima potkrepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju”.

Ustavni sud u priopćenju napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od „zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka”.



DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati.

Ferić, koji se smatra moralnim pobjednikom, ocijenio je ranije da je “rješenje DIP-a pokazalo da su izbori za župana u Istri kontaminirani” te da su nepravilnosti uočene na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast.

Komentari