IDS izmjenama poreznih pravila predložio povećanje iznosa za studente i uzdržavane osobe

Dusko Marusic/Cropix

Klub zastupnika IDS-a predstavio je izmjene poreznih pravila kojima u okolnostima inflacijskih pritisaka predlaže udvostručenje iznosa prihodovne granice za uzdržavane osobe i neoporezivog studentskog dohotka.

U saborsku proceduru IDS je uputio dva prijedloga koje se odnose na povećanje iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom na 30.000 kuna s trenutnih 15.000 te povećanje limita neoporezivog studentskog dohotka na 30.000 kuna, umjesto dosadašnjih 15.000.

– Naš prijedlog poreznih izmjena može se vrlo jednostavno i brzo implementirati kako bi se odgovorilo na goruće probleme rasta broja socijalno ugroženih građana uslijed rekordne inflacije i nedostatka radne snage, pogotovo u turizmu i ugostiteljstvu, rekao je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Izmjene poreznih pravila mogu pomoći Istrijanima i svim građanima diljem Hrvatske, dodao je Paus, poručivši da moraju spriječiti veliki broj građana od zapadanja u siromaštvo i istovremeno omogućiti mladima da uz školovanje rade te tako doprinose obiteljskom budžetu i gospodarstvu.



– Vidimo da je 2018. godine minimalna satnica za studenta bila 21 kunu. Do ove 2022. godine ona je narasla na 30 kuna i ovim zakonskim izmjenama dopustili bi studentima i ostalim uzdržavanim članovima obitelji da rade do limita od 30.000 kuna, a da se to za osobe koje imaju njih kao olakšicu u svom porezu na dohodak ne smatra da su stupili u radni odnos, istaknuo je Paus.

IDS napominje da Hrvatska bilježi najveću godišnju stopu inflacije od 2008. te da su sva realna primanja puno manja nego prije samo godinu dana pa povećanjem iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom žele spriječiti zapadanje novog broja građana u siromaštvo.

Navode da je prema podacima Zavoda za statistiku trenutni prag za rizik od siromaštva 30.000 kuna pa sve osobe s nižim primanjima ne treba dodatno oporezivati.

Neoporezivi studentski dohodak također je prema IDS-u potrebno povećati jer je studentska satnica rasla zbog usklađivanja s minimalnom plaćom dok je zakonska granica za roditelje koji svoju djecu koriste kao poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu ostala nepromijenjena.

Prema trenutnom zakonskom uređenju, ako student zaradi više od 15.000 kuna, roditelj mora snositi dodatni porez koji iznosi otprilike 5000 kuna na prosječnu plaću, što, upozoravaju iz IDS-a predstavlja veliki teret za obitelji koje su ionako pogođene inflacijskim pritiscima.

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Emil Daus zaključio je da su njihova dva prijedloga izmjena poreznih pravila nužna kako bi veliki dio građana bio socijalno koliko toliko zaštićen, a studenti imali mogućnost uključivanja na tržište rada, gdje nedostaje radne snage.

Komentari