IDEOLOŠKI OBRAT Žestoki kritičar Bandića ispričao zašto je pristao biti zamjenik njegove nasljednice

Otto Barić Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević objavila je da će njezini zamjenici biti, bude li izabrana, sadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić i arhitekt Otto Barić.

Ovo je bilo pravo iznenađenje, s obzirom na to da je Barić bio žestoki kritičar pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. 

Barić je i sam najavio kandidaturu za gradonačelnika metropole, ali je odustao jer je shvatio da je malo toga moguće bez stranačke infrastrukture. No, nije odustao od kritike.

Ispričao je kako je došlo do tog ideološkog obrata.



“Mi smo demokracija, svi imaju pravo, ali i obvezu izaći na izbore. Jelena Pavičić Vukičević me zvala prije tri dana i pitala što mislim o tome da joj budem jedan od zamjenika ako bude izabrana. Pitao sam ‘Dobro, zašto ja?’ Rekla mi je da sam puno kritizirao, pa jesam li to spreman odraditi. Ja sam odgovorio da jesam ako dobijem otvorene ruke da vodim obnovu i razvoj Zagreba kao glavni gradski arhitekt, da se provede cjelovita urbana obnova, da se riješi način i financiranje i da sa se krene s obnovom, urbanom preobrazbom brownfield prostora. Zagreb ima puno potencijala”, rekao je Barić za Dnevno.hr.

Pristao bi i da ga je Joško Klisović zvao

Dodao je da je zainteresiran ako će moći to pokrenuti za dobrobit grada. No, napominje:

“Da se razumijemo, da me zvao Joško Klisović, za što je bilo naznaka, bio bih tamo. Nije se nikada ostvario sastanak s Peđom Grbinom, otkazan je, on ga je otkazao jer je na portalu objavljeno da će se desiti. U SDP-u je tada bila velika podijeljenost. Pričao sam i s HSLS-om. Nisam stranački čovjek, ne mogu računati na stranačku mašineriju” objasnio je.

Istakno je da nema potrebe za materijalnim stvarima, već želi pomoći, “a ako je to način, spreman sam. Ja nisam član niti jedne stranke niti ću se učlaniti u stranku. Moj dojam o Jeleni Pavičić Vukičević je zasad pozitivan, ne sudim unaprijed kakva će biti suradnja”.

‘Nisam se prodao za Dinamov stadion’

Na pitanje što kaže na kritike da se prodao za Dinamov stadion rekao je: “Nisam se prodao. Ja sam napravio studiju u dogovoru s Dinamom da se pokaže što je moguće. Na kraj pameti mi nije da bih ja taj stadion radio. To je rukavica bačena drugim kandidatima da jasno kažu što misle o tome Zagreb da koncesiju gradnje Dinamo, da oni svojim novcem i ulaganjem investitora mogu napraviti stadion. Kolege arhitekti su me prozvali da idem pred rudo, no ako i kada se taj natječaj objavi, ja na njemu neću sudjelovati. Mislim da treba izabrati najbolje moguće rješenje koje će se prezentirati Dinamu. Uvjet je da Dinamo dobije mogućnost da gradi sam. Građani Zagreba ne bi trebali financirati stadion NK Dinama, no Grad Zagreb treba dati mogućnost. To područje je od 1912. do 1992. bilo  kontinuiranom korištenju od strane klubova, 1992. je odlučeno da to zemljište nije Dinamovo, već gradsko, jer je pokojni predsjednik Franjo Tuđman imao ideju da tamo izgradi veliki stadion, što nije uspjelo”.

Poručio je: “Teška je tema, imam viziju, želim ju ostvariti, ako uspijem, super, ako ne, uvijek mogu sjediti doma, piti vino i gledati”.

Komentari