IDEMO U ŠKOLU! Ove godine u školskim klupama najmanje prvašića do sada

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Za desetak dana počinje nova školska godina, a kao svake godine vjerojatno su najuzbuđeniji učenici prvog razreda osnovne škole. No, prema statističkim podacima, ove godine će u školske klupe sjesti najmanje prvašića do sada odnosno njih od 33,5 do 35,5 tisuća, piše Večernji list.

Što je tome razlog? Kako se navodi, očito na naplatu stiže pad broja rođene djece posljednjih godina, zatim stalno smanjivanje broja učenika te iseljavanje.

Naime, u posljednjem desetljeću naglo je pao broj rođene djece, a i mnoge obitelji s djecom su se iselile. To se sve negativno odražava na statistiku u školama pa je prošle godine u prvim razredima osnovnih škola u prosjeku bilo samo 12,8 učenika.

Još prije pet godina, u školskoj godini 2016./17., imali smo čak 42.219 učenika prvih razreda osnovne škole, a prošle godine je u školske klupe sjelo samo 36.950 prvašića.



No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja još ne raspolaže podacima o broju upisanih prvašića ove godine. Demograf dr. sc. Stjepan Šterc ističe kako su njegove procjene o broju prvašića za ovu i sljedeće godine još lošije od navedenog.

Sve manje djece u školama

Od 2013. do 2020. izgubili se 51.134 svih učenika osnovnih i srednjih škola, pa je u prošloj školskoj godini čak 405 područnih škola ili više od trećine svih područnih škola ili 36 posto te četiri matične danas imalo jedva do 10 učenika, podaci su Školskog e-Rudnika.

Premda je od svih županija prošle školske godine samo Grad Zagreb bio u plusu za 428 prvašića i Dubrovačko-neretvanska županija za njih 11 u odnosu na školsku godinu 2013./14., lani je čak i Zagreb sa 7961 prvašićem imao njih 148 manje u odnosu na 2019./20. školsku godinu kada ih je imao 8109.

Najviše prvašića od ulaska Hrvatske u EU, u Zagreb je bilo prije pet godina, njih 8453. No, razvijeni dio Hrvatske, od Zagreba i okolice do gradova i mjesta uz obalu ne mora još strepiti zbog ugroženih radnih mjesta što je neizbježna posljedica smanjenja broja učenika, ali u opustošenom i nerazvijenom dijelu zemlje stanje je jako loše, piše Večernji list.

Komentari