IDE NOVO POPUŠTANJE Capak otkrio koje bi se mjere mogle ublažiti od utorka

screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak komentirao je trenutno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i novom popuštanju epidemioloških mjera.

Capak kaže da smo u povoljnoj, ali osjetljivoj epidemiološkoj situaciji zbog velikog broja cijepljenih, lijepog vremena, završava školska godina. Nedavnim događajima u Zadru i Zagrebu epidemiolozi nisu zadovoljni. ”Brojke nam kontinuirano padaju s čime smo zadovoljni. Međutim nalazimo se u osjetljivoj epidemiološkoj situaciji gdje su se ljudi pustili”, otkrio je.

Ako epidemiološka situacija bude bolja, mjere će se ublažavati, ali sada nije vrijeme da se sve mjere popuste. U utorak, 15. lipnja, slijedi novo popuštanje mjera, a detaljnije će se saznati sutra.


”Definitivno ćemo to znati sutra. Razgovara se o tome da se eventualno produži malo radno vrijeme, da se neki sportski događaji, treninzi i natjecanja na otvorenom malo popuste. Nešto od toga će biti, ali to ćemo znati sutra”, rekao je za Dnevnik.hr. 

Govorio je i o vjenčanjima

Od 1.srpnja je na snazi uredba Europske komisije o tzv. digitalnim COVID potvrdama gdje će događaji poput vjenčanja biti mogući. Prednost na tim događajima će imati osobe koje su preboljele COVID, cijepljeni ili ako imaju negativan test. ”Do 1.srpnja ćemo svakako pustiti druge događaje takvog tipa koje će dati prednost osobama koje su se cijepile, koje su preboljele ili koje su se testirale i organizirat takve događaje na jedan siguran način”, otkrio je Capak.


Komentari