Milanović: Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem

Screenshot

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne popušta u svojim uvjerenjima pa je tako u intervjuu za Večernji list BiH objavljenom u subotu uoči posjeta Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima, među ostalim, rekao kako “Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH dok god je on predsjednik”.

Za Hrvate u BiH je naglasio kako su oni “konstitutivan narod i moraju moći birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja”.

Podsjetimo, Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedjelju u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ondje će održati predavanja studentima, susresti se s vodstvom HNS-a BiH te lokalnim dužnosnicima u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu.

U intervju je rekao da je prigodom nedavnog završnog communiquea NATO-a “inzistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU”.



“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati”, naglasio je.

‘Daytonski sporazum treba poštivati”, rekao je Milanović

Pritom je istaknuo kako inzistira na poštivanju Daytonskog sporazuma.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako je važno to što su se premijer i hrvatska diplomacija “priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH”.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem”, istaknuo je Milanović.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je te istaknuo da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

“Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokracije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim tko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, naglasio je.

‘Neprihvatljiva je praksa preglasavanja Hrvata u Predsjedništvu BiH’, smatra predsjednik

Prema njegovom mišljenju, neprihvatljiva je dosadašnja praksa preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH kao i najave dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

Upozorio je kako je Daytonom predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

“Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata”, naglasio je.

Po njegovim riječima Hrvatska kao potpisnica ima obvezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Upitan za komentar kritike koje se mogu čuti u dijelu bošnjačkih medija što posjet BiH počinje 11. srpnja kada se obilježava dan genocida u Srebrenici, predsjednik Milanović je izrazio sućut obiteljima žrtava.

“Bio je to sumrak europske civilizacije i nedopustivo je da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje pokušajima relativiziranja ili čak negiranja srebreničkoga genocida. Nažalost, tome svjedočimo i danas, a to je bolnije i poraznije od činjenice da svi pravi krivci do danas nisu kažnjeni”, zaključio je Milanović.

Komentari